Οι πλημμύρες έπνιξαν το κοινωνικό μέρισμα – Αναζητείται φόρμουλα για το ναυάγιο σε χρέος, ιδιωτικοποιήσεις

Οι πλημμύρες έπνιξαν το κοινωνικό μέρισμα – Αναζητείται φόρμουλα για το ναυάγιο σε χρέος, ιδιωτικοποιήσεις
Το βασικό ζητούμενο όμως δεν είναι ούτε οι ωραιοποιήσεις με κοινωνικό μέρισμα, ούτε το swap, όλα έχουν την χρησιμότητα τους αλλά ο τελικός στόχος….που είναι η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους
Το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης των 1,4 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 720 εκατ θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες ως επικοινωνιακό μέσο πνίγηκε στις πλημμύρες στην Μάνδρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Και ενώ είναι λαϊκισμός να κατηγορείται μια κυβέρνηση 2 ετών για μπαζωμένα ρέματα δεκαετιών καλά κρατεί….οι 20 νεκροί στοιχειώνουν την εκάστοτε εξουσία.
Η τωρινή κυβέρνηση δεν ευθύνεται ούτε για τους νεκρούς, ούτε για τις καταστροφές αλλά τις πολιτικές συνέπειες των εκάστοτε γεγονότων η κυβέρνηση επωμίζεται.
Το κοινωνικό μέρισμα που είχε έντονα επικοινωνιακά μικροπολιτικά χαρακτηριστικά πνίγηκε στις πλημμύρες….
Οπότε το πολιτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδέν.
Όμως σχεδόν μηδενικής επίδρασης είναι και το swap των 20 ομολόγων σε 5 ύψους 29,4 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό ζητούμενο όμως δεν είναι ούτε οι ωραιοποιήσεις με κοινωνικό μέρισμα, ούτε το swap, όλα έχουν την χρησιμότητα τους αλλά ο τελικός στόχος….που είναι η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια και η διευθέτηση του χρέους 
Η Γερμανία μέσω του FDP στέλνει σαφές μήνυμα ότι στην Ελλάδα προηγούνται οι ιδιωτικοποιήσεις από τις απαιτήσεις για την διευθέτηση του χρέους.
Όμως στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων η κατάσταση έχει βαλτώσει και είναι σίγουρο ότι αυτό θα πλήξει καίρια την προσπάθεια διευθέτησης του χρέους.
Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και του σχεδόν μηδενικού αποτελέσματος που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει επώδυνα καθώς η Γερμανία θα θέσει ως προαπαιτούμενο για όποια υποτυπώδη λύση για το χρέος....τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ορισμένοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα με τα πρωτογενή πλεονάσματα και με ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να μειώσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ, χρειάζονται ελάχιστες παρεμβάσεις υποστηρικτικές. 

Πλήρης η αποτυχία στην διευθέτηση του χρέους

Από το 2010 η Ελλάδα δίνει μάχη για το χρέος.
Το χρέος την περίοδο 2010 με 2012 ήθελε επιθετική αναδιάρθρωση, haircut και τελικώς συνέβη απομειώθηκε θεωρητικά 105 δισεκ. που όπως αποδείχθηκε με το PSI+ το πραγματικό όφελος ήταν 27 δισεκ.
Μετά το 2012 έως το 2014 οι κυβερνήσεις συνέχισαν να θέτουν θέμα επίλυσης του χρέους το οποίο σταθερά μετά το haircut και το PSI+ παραμένει στα μεταξύ 310 και 320 δισεκ. ευρώ.
Από το 2015 έως το 2017 με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του χρέους επίσης αναδείχθηκε ως κεφαλαιώδες.
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας το ανέδειξε αρχικά ως ζήτημα εθνικής σημασίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερτόνισε την σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Επί 7 χρόνια γράφτηκαν άπειρα δημοσιεύματα για το ελληνικό χρέος ξεπερνούν τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος τα 14,5 εκατ δημοσιεύματα.
Πλησιάζει το τέλος του τρίτου μνημονίου και αποδεικνύεται ότι το ζήτημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους έχει εγκαταλειφθεί.
Αποτελεί τεράστια πολιτική ανευθυνότητα η εγκατάλειψη της επίλυσης του ελληνικού χρέους, η εθνική προσπάθεια 7 ετών απέτυχε παταγωδώς.
Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι η τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι, τμηματοποίηση των κερδών ANFA περί τα 7,9 δισεκ., αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα 11,3 δισεκ. από τον ESM.
Η 5ετής επιμήκυνση των δανείων EFSF και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF κάτω από 2,5% παραμένουν έωλα.
Αυτή η εθνική αποτυχία θα επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί με μια έωλη και ασταθή έξοδο από τα μνημόνια.
Επί 7 χρόνια το ελληνικό χρέος ήταν το κορυφαίο ελληνικό πρόβλημα και το 2018….η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πάει περίπατο.
Γιατί όμως όλοι χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο – εάν ήταν βιώσιμο η ΕΚΤ θα είχε εντάξει στο QE τα ελληνικά ομόλογα – και παρ΄ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την λύση, εγκαταλείπει την μάχη για το χρέος για μια ανούσια, επικοινωνιακά διάτρητη και επιπόλαιη έξοδο από τα μνημόνια;
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 320 δισεκ. (στρογγυλεύουμε οριακά τα ποσά)
Από αυτά τα 320 δισεκ. περίπου τα 220 δισεκ. είναι δάνεια του ESM, EFSF και τα διακρατικά και ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 200 δισεκ.
Αυτά τα 200 δισεκ. έχουν επιτόκια
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Τα ερωτήματα είναι πολλά
1)Γιατί επί 7 χρόνια το χρέος αναδείχθηκε ως εθνικό ζήτημα και τώρα ούτε καν παρουσιάζεται ως πρόβλημα;
2)Γιατί η ελληνική κυβέρνηση αντί να εστιαστεί στο κύριο πρόβλημα το χρέος θυσίασε την λύση του για μια επιπόλαιη έξοδο από το τρίτο μνημόνιο;
3)Γιατί η Ελλάδα εγκατέλειψε το χρέος για μια επικοινωνιακή μπαρούφα που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια;
Θα σπεύσουν να πουν πολλοί ότι προτρέχουμε, ότι ακόμη δεν έχει κλείσει το ζήτημα του χρέους και ότι θα υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση.
Όλα αυτά είναι ανοησίες.
Η λύση για το ελληνικό χρέος έχει εγκαταλειφθεί, οι ευρωπαίοι θα δώσουν ψίχουλα στο ζήτημα του χρέους.
Το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και θα παραμείνει μη βιώσιμο.
Ποια εθνική υπηρεσία προσφέρει η κυβέρνηση που απέτυχε να διαχειριστεί το ζήτημα του χρέους προς όφελος των εθνικών συμφερόντων;
Δεν μιλούμε για haircut αλλά για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση που θα μετέτρεπε το χρέος σε βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS