Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία, Αίγυπτος, Λίβανος, θα πληγούν από τη χρεοκοπία της Βενεζουέλας

tags :
Τουρκία, Αίγυπτος, Λίβανος, θα πληγούν από τη χρεοκοπία της Βενεζουέλας
Είναι μια κλήση αφύπνισης για πολλούς που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα", προειδοποίησε ο Ray Jian της Pioneer Investment Management στο Λονδίνο.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, τα ξημερώματα της Πέμπτης η ISDA κήρυξε επίσημα την πτώχευση της χώρας λόγω της αδυναμίας της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA να εξυπηρετήσει εγκαίρως το χρέος της.
"Είναι μια κλήση αφύπνισης για πολλούς που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα", προειδοποίησε ο Ray Jian της Pioneer Investment Management στο Λονδίνο.
"Οι άνθρωποι έχουν αγνοήσει τους κινδύνους σε μέρη όπως ο Λίβανος για μεγάλο χρονικό διάστημα", και η επίσημη αδυναμία της Βενεζουέλας αυτή την εβδομάδα έχει υποχρεώσει τους υπεύθυνους αναδυόμενων αγορών να προσπαθούν να εντοπίσουν τις χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω Βενεζουέλας.
Ποιές όμως χώρες όμως είναι υπό κίνδυνο;

1. Λίβανος

Μία από τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου, ο Λίβανος μπορεί να φτάσει το δείκτη χρέους στο 152% του ΑΕΠ φέτος.
Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η πολιτική ένταση αυξάνεται.
Η απότομη παραίτηση του Hariri, που ανακοινώθηκε από το Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου, προκάλεσε αποσύρσεις περίπου 800 εκατ. από τη χώρα, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι το έθνος θα βρίσκεται στο επίκεντρο της περιφερειακής διαμάχης μεταξύ Σαουδάραβων και Ιρανών.
Ενώ η κεντρική τράπεζα λέει ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, τα CDS έχουν φτάσει σε υψηλά εννέα ετών.

2. Ισημερινός (Εκουαδόρ)

Οι υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους της χώρας του Andean κατά τους επόμενους 12 μήνες θα φτάσουν σε υψηλά 9 ετών σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ.
Ο Ισημερινός πιθανότατα έχει τον υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης υποχρέωσης μετά τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον Robert Koenigsberger, κύριο επενδυτή της Gramercy Funds Management.
Η χώρα θα είναι ευάλωτη "όταν το περιβάλλον αλλάξει και δεν θα μπορεί να βγει στην αγορά για να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα χρειαστεί.

3. Ουκρανία

Ενώ τα CDS των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του 2015, οι επίμονοι οικονομικοί αγώνες δίνουν στους traders λόγο για προσοχή.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους την Τρίτη, προβλέποντας διεθνή διάσωση 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. Αίγυπτος

Τα CDS κυμαίνονται κοντά στα υψηλότερα επίπτα από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται εν μέσω της πίεσης των Σαουδαραβών να απομονώσουν το Κατάρ.
Ενώ η Αίγυπτος μπόρεσε να ενισχύσει τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα και βρίσκεται σε διαδικασία να εξοφλήσει 14 δισ. δολάρια για το εξωτερικό της χρέος.

5. Πακιστάν

Τα CDS του Πακιστάν αυξήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου και παρέμειναν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Ασίας αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς αγωνίζεται με τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, την αύξηση των πληρωμών του χρέους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το Πακιστάν εξετάζει πιθανή πώληση χρεών ύψους 2 δισ. δολαρίων αργότερα εντός του έτους.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Jameel Ahmad, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη διεύρυνση των δίδυμων ελλειμμάτων της χώρας.

6. Μπαχρέιν

Τα CDS του Μπαχρέιν αυξήθηκαν δραματικά στα τέλη Οκτωβρίου έως το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, αφού φημολογείται ότι θα ζητήσει βοήθεια από τους συμμάχους του Κόλπου.
Το έθνος επιδιώκει να αναπληρώσει τα διεθνή αποθέματα και να αποτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος καθώς οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τους έξι παραγωγούς πετρελαίου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Αν και οι γείτονές του είναι πιθανό να βοηθήσουν, το Μπαχρέιν θα μπορούσε να παραμείνει με το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην περιοχή, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

7. Τουρκία

Παρά τις υψηλές αποδόσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να αγοράσουν τα τουρκικά ομόλογα.
Το έθνος έχει πληγεί από την πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα τα CDS να είναι στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάιο.
Η Τουρκία ήταν στην τελευταία θέση της κατάταξης του S & P Global Ratings "Fragile Five" των χωρών που είναι πιο ευάλωτες για τις παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης