Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι «τουρκικοί» S-400 το τέλειο ελληνικό αντίμετρο για τα «τουρκικά» F-35;

Οι «τουρκικοί» S-400 το τέλειο ελληνικό αντίμετρο για τα «τουρκικά» F-35;
Μεγάλη συζήτηση έχουν ανοίξει στα ελληνικά επιτελεία και τους κύκλους των «επαϊόντων» τις πρόσφατες «απειλές» των ΗΠΑ για ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της συμφωνίας προμήθειας των F-35.
Μεγάλη συζήτηση έχουν ανοίξει στα ελληνικά επιτελεία και τους κύκλους των «επαϊόντων» οι πρόσφατες ανακοινώσεις Μόσχας και Άγκυρας για την προώθηση της συμφωνίας πώλησης των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία, στην Τουρκία, αλλά και τις πρόσφατες «απειλές» των ΗΠΑ για ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της συμφωνίας προμήθειας των F-35.

Υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι αν ο Ερντογάν «τραβήξει το σχοινί» μέχρι το τέλος και αγοράσει τους S-400, τότε είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να θέσουν θέμα για την παράδοση των F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Θα είναι παράδοξο, λένε οι Αμερικανοί να εμπιστευθούν το νέο τους όπλο σε μία χώρα που θα έχει στο οπλοστάσιό της το πιο επικίνδυνο αντίμετρό του.

Είναι ένα σενάριο, μια εκτίμηση που ακούγεται λογική. Δε θα πρέπει, όμως, να πιστέψουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί κιόλας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μείνουν πάντα στην κατάσταση που είναι σήμερα, ακόμη κι αν τελικά η προμήθεια των S-400 ολοκληρωθεί. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν, αλλά το πόσο δυναμικά μένει να αποδειχθεί.

Θα είναι πολύ καλό εάν υπάρξει έστω και κάποια καθυστέρηση στις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, γεγονός που θα παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο στην Ελλάδα να κάνει κινήσεις για να ανανεώσει και να ενδυναμώσει το δικό της οπλοστάσιο, αν βέβαια οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας κι όχι να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε στραβά στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα τείνουμε να ξεχνάμε τη διαχρονική ρήση του Βρετανού λόρδου Πάλμερστον: «Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες, αλλά μόνιμα συμφέροντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης