Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή - Διατηρούμε εποικοδομητική πολιτική

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή - Διατηρούμε εποικοδομητική πολιτική
Eνώ ο Λίβανος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, δεν «εγκρίνει ούτε επιθέσεις από τους πολίτες της εναντίον της Σαουδικής Αραβίας»
Την πρόθεσή του για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Gebran Bassil, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό δίκτυο Russia Today, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οποιοσδήποτε κράτος επειδήξει επιθετικότητα θα έχει συνέπειες που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο Bassil τόνισε ότι «ανέκαθεν επιλάγμε να διατηρούμε εποικοδομητικές και υγιείς πολιτικές με τους γείτονές μας και άλλα κράτη του αραβικού κόσμου», διευρκινίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν έχει αποτρέψει εχθρικές ενέργειες εναντίον του Λιβάνου».
Αναφερόμενος την τρέχουσα κρίση στη χώρα που πυροδότησε η απροσδόκητη παραίτηση του πρωθυπουργού Saad al-Hariri, την οποία και ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου τόνισε ότι «αυτό αποτελεί παράδειγμα ότι ουσιαστικά ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον μας».
«Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση σχετικών εξελίξεων, ωστόσο προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να διατηρήσουμε μία καλή σχέση με τη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο Bassil, προσθέτοντας ότι η Βηρυτός θα παραμείνει προσηλωμένη στη «διπλωματική προσέγγιση», εκτός αν αναγκαστεί να αμυνθεί.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ενώ ο Λίβανος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, δεν «εγκρίνει ούτε επιθέσεις από τους πολίτες της εναντίον της Σαουδικής Αραβίας».
Ωστόσο, για τον ίδιο, η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται ότι περιλαμβάνει πολύ περισσότερες χώρες, αναφερόμενος ειδικότερα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να προκαλούμε το Ισραήλ σε πόλεμο απλώς και μόνο επειδή είναι πιθανό να τον χάσει», υπογραμμίζει ο Bassir, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «θα πρέπει να εμποδίσουμε την πρόκληση ενός πολέμου μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε βέβαιο ότι θα τον κερδίσουμε».
«Κάθε χώρα μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον της Χεζμπολάχ όπως οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως όποιος θέλει μπορεί να μας πολεμήσει αλλά οφείλει να αφήσει τον Λίβανο ήσυχο», τονίζει ο Bassir για το σχετικό ζήτημα, το οποίο έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης τις τελευταίες μέρες.
«Πιστεύουμε ότι αν μας στοχεύσουν, θα τιμωρηθούν όλοι οι πολίτες του Λιβάνου και αυτοί που θα το κάνουν θα αντιμετωπίσουν και αυτοί με τη σειρά τους συνέπειες», τόνισε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης