Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FT: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν υπομονή... αργή η ανάπτυξη

tags :
FT: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν υπομονή... αργή η ανάπτυξη
Για τις μικρές επιχειρήσεις, τα νέα δάνεια δεν μπορούν να έρθουν αρκετά σύντομα
Μπορεί η ελληνική οικονομία να βρίσκεται καθ' οδόν για την έξοδό της από την κρίση και από τα μνημόνια, αλλά αυτό δεν ισχύει ακόμη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Αυτό αναφέρει σήμερα ανάλυση των Financial Times, σχολιάζοντας περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, όπως εκείνη του ξυλουργού Βασίλη Τσίγκα, η επιχείρηση του οποίου είχε κύκλο εργασιών πριν από την κρίση στα 9 εκατ. ευρώ και πέρσι στα 1,5 εκατ. ευρώ.
Μετά από μια δεκαετία οικονομικής βοήθειας από διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα προσπαθεί για την έξοδο της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ μέχρι τον προσεχή Αύγουστο.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε την πρόοδο της χώρας και το γεγονός ότι η οικονομία είχε δείξει «μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό, τι αναμενόταν».
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται τον επόμενο μήνα σε περισσότερους από 3 εκατ. Έλληνες, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την επταετή ύφεση της χώρας.
Αυτό το έτος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου ανάκαμψης.
Η οικονομία της Ελλάδας πρόκειται να αυξηθεί φέτος κατά 1,5% περίπου, φθάνοντας το 2,4% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και των πιστωτών της χώρας.
Η ανάκαμψη στηρίζεται από τον τουρισμό, με ρεκόρ αφίξεων φέτος και αυξημένες πρόωρες κρατήσεις για το 2018, μαζί με αυξημένες επενδύσεις και αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.
Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όμως, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο έντονα επηρεασμένων από την ύφεση.
Οι τραπεζίτες στην Αθήνα λένε ότι περίπου το 20% των εταιρειών αυτών έχει βγει από την αγορά.
Οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής και απασχολούν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.
Από αυτούς που έχουν επιβιώσει, πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των τραπεζικών δανείων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά.
Χρειάζονται πρόσβαση σε νέα τραπεζική χρηματοδότηση, εάν η Ελλάδα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% και μειώσει το ποσοστό ανεργίας, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες παλεύουν με τα μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιστοιχούν στο ήμισυ περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου τους, προσθέτουν οι αναλυτές.
«Οι ΜΜΕ είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, χρειάζονται την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο που έχουμε περάσει», λέει ο Χρήστος Μέγαλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, τα νέα δάνεια δεν μπορούν να έρθουν αρκετά σύντομα, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης