Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι σημαντικές προκλήσεις για την καναδική οικονομία - Δυσοίωνο το 2018

Οι σημαντικές προκλήσεις για την καναδική οικονομία - Δυσοίωνο το 2018
Ο σημαντικός ρόλος των τιμών του πετρελαίου, των ακινήτων και ο παράγοντας NAFTA
Το 2017 ο Καναδάς έχει καταγράψει σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Χάρη σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας, την αύξηση των επενδυτικών δαπανών και της καταναλωτικής δαπάνης, η αύξηση του ΑΕΠ του Καναδά ήταν θεαματική το 2017.
Σύμφωνα με τις στατιστικές του Καναδά, η τελευταία ανάγνωση για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι υγιής 3,5% του Αυγούστου 2017).
Αν και αυτό είναι ισχυρότερο από όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, η ανάπτυξη επιβραδύνεται από την πιο πρόσφατη κορυφή τον Μάιο του 2017 (όταν η αύξηση του ΑΕΠ ήταν εκπληκτική κατά 4,7%).
Μια οπτική επισκόπηση της ιστορικής αύξησης του ΑΕΠ φαίνεται παρακάτω.

11-17-2017 CAD GDP growth

Λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οι ρυθμοί ανάπτυξης του Καναδά μειώθηκαν.
Ενώ η χώρα αποφεύγει να εισέλθει σε "μια τεχνική ύφεση", οι οικονομικές προοπτικές ήταν φτωχές μέχρι τις αρχές του 2016.
Ωστόσο με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται από το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι οικονομικές προοπτικές του Καναδά αναβαθμίστηκαν.
Δεδομένης της περιορισμένης ανάπτυξης το 2015, η οικονομία δεν είχε πρόβλημα να επιτύχει ρυθμούς αύξησης 2% + σε ετήσια βάση το 2016.
Καθώς ένα σημαντικό κυβερνητικό πρόγραμμα τόνωσης αύξησε τις δημόσιες δαπάνες το 2017, οι ρυθμοί ανάπτυξης συνέχισαν να επιταχύνονται και φέτος.

Σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα: Aργό πετρέλαιο και ακίνητα

Ενώ ο Καναδάς σημείωσε εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, οι μελλοντικές προοπτικές είναι πολύ πιο προκλητικές.
Εκτός από το ζήτημα των βασικών επιδράσεων (μαθηματικά, η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα είναι πολύ πιο δύσκολη του 2018), βασικοί τομείς όπως η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αγορά real estate του Καναδά δείχνουν σημάδια ότι μπορεί να διολισθήσουν σε ύφεση.

Κρίσιμος ο ρόλος της τιμής του πετρελαίου

Καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται πέραν των 55 δολαρίων το βαρέλι, το αργό πετρέλαιο είναι σαφώς σήμερα σε αγορά "ταύρων".
Όσον αφορά τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της προσφοράς.
Έτσι, η τρέχουσα αγορά "ταύρων" υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη.  
Λόγω των επιπτώσεων από τους τυφώνες οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολισθικού πετρελαίου δεν κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους και να επηρεάσουν προς τα κάτω τις τιμές του μαύρου χρυσού το 2017.
Η δυναμική της αύξησης της προσφοράς έναντι της αύξησης της ζήτησης παρουσιάζεται παρακάτω:

10-13-2017 crude oil supply demand

Δυστυχώς, το status quo φαίνεται να αλλάζει, καθώς η αμερικανική προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου επιστρέφει δυναμικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η αύξηση της προσφοράς θα ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Αυτή η μεταβαλλόμενη δυναμική θα οδηγήσει σε μια νέα αγορά "αρκούδων" το αργό πετρέλαιο.
Ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία, οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν μακροπρόθεσμη κορυφή το δεύτερο τρίμηνο του 2014, όταν η αύξηση της προσφοράς υπερκάλυψε τη ζήτηση.
Ομοίως, οι τιμές των αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 όταν η προσφορά πετρελαίου έπεσε  κάτω από τη ζήτηση στις αρχές του 2016.
Λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση του Καναδά από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού ενδέχεται να οδηγήσει σε ασθενέστερο καναδικό δολάριο.

Προκλήσεις στην αγορά ακινήτων

Ενώ ο τομέας real estate έχει "απολαύσει" ένα πολύ θετικό 2017, οι μελλοντικές προοπτικές είναι πολύ πιο δυσοίωνες.
Όπως συμβαίνει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι τιμές των καναδικών ακινήτων τείνουν να υστερούν στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα.
Και αυτό συμβαίνει επειδή η οικονομία του Καναδά έχει μεγάλο αριθμό συσχέτισης με την Κίνα και επειδή η χώρα (Καναδάς) είναι ένας σημαντικός προορισμός για επενδύσεις  από την Κίνα.
Ενώ οι επενδυτές στο εξωτερικό αποτελούν σχετικά μικρό τμήμα των αγοραστών (περίπου 5% σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις), εξυπηρετούν σημαντικό ρόλο ενεργώντας ως ο καταλύτης αγοραστής για την ακίνητη περιουσία.
Η σύγκριση των τιμών των νέων κατοικιών στην Κίνα έναντι του Καναδά παρουσιάζεται παρακάτω ως αναφορά:


11-17-2017 China Canada real estate


Καθώς οι νέες τιμές των κατοικιών στην Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές του 2015, οι τιμές των καναδικών ακινήτων ακολούθησαν το 2016.
Η κινεζική αγορά επιβραδύνεται τώρα, η αρνητική ανάπτυξη φαίνεται να είναι στον ορίζοντα.
Τον Μάρτιο του 2015, η αύξηση των τιμών των κινεζικών ακινήτων διαμορφώνεται στο -6,1%.
Ενώ η οι τιμές των καναδικών ακινήτων αυξάνονται προς το παρόν (οι νέες τιμές κατοικιών του Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν στο 3,8%), η ύφεση είναι πιθανή κατά τους επόμενους 6-12 μήνες.
Καθώς η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει το 13% του Καναδικού ΑΕΠ, μια σημαντική πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων είναι πιθανό να μεταφερθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Συνέπειες για το δολάριο του Καναδά

Στην αρχή του 2017, το δολάριο του Καναδά απολάμβανε μεγάλο αριθμό θετικών καταλυτών, όπως η επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ, οι προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων.
Αυτοί οι καταλύτες, και ιδίως οι δράσεις της Τράπεζας του Καναδά, βοήθησαν το καναδικό δολάριο νόμισμα να ενισχυθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Σήμερα, σχεδόν κάθε παράγοντας που είναι σημαντικός καταλύτης για το καναδικό δολάριο "δουλεύει" εναντίον του.
Οι μελλοντικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθούν.
Αποκρυπτογραφώντας την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, οι προοπτικές της για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων είναι πλέον «προσεκτικές».
Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από τις αρχές του 2017.
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία NAFTA είναι μια άλλη πηγή ενδεχόμενου πολιτικού κινδύνου.
Τέλος, μια επικείμενη κάμψη τόσο στις τιμές του αργού πετρελαίου όσο και των καναδικών ακινήτων επιδεινώνουν περαιτέρω την εικόνα.
Έτσι, η μακροπρόθεσμη προοπτική για το καναδικό δολάριο είναι μέτρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης