Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο φόβος των πρόωρων εκλογών και της αστάθειας

Γερμανία: Ο φόβος των πρόωρων εκλογών και της αστάθειας
Kυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία με αμοιβαίες υποχωρήσεις των κομμάτων της «Τζαμάικα» ή νέα προσφυγή στις κάλπες;
Προ των ευθυνών τους θέτει τα κόμματα των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών(FDP) η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, επισείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο των νέων πρόωρων εκλογών.
Η σημερινή (19/11/2017) καταληκτική προθεσμία για μία κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της λεγόμενης «Τζαμάικα» λειτουργεί μεν ως κώδωνας κινδύνου για την αποτροπή μίας πολιτικής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά δεν είναι αρκετή για να αμβλύνει τις διαφορές, που χωρίζουν τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους.  
Με φόντο τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, η Merkel και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θέτουν το απλό δίλημμα σε Πράσινους και FDP: κυβέρνηση συνασπισμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις ή νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο μια επί της αρχής συμφωνία στο Βερολίνο σήμερα (19/11/2017) θα ανοίξει την πόρτα για διαπραγματεύσεις σε μία λεπτομερή ατζέντα πολιτικής και τις κυβερνητικές θέσεις που το CDU θα επιθυμούσε να ολοκληρώσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Όπως και να εξελιχθεί η υπόθεση, οι Γερμανοί κατευθύνονται προς «αχαρτογράφητα νερά».
Τα τρία κόμματα, τα χρώματα των οποίων παραπέμπουν στη σημαία της Τζαμάικα, δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε κυβέρνηση συνασπισμού σε εθνικό επίπεδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αστάθεια στην Ευρώπη», δήλωσε  ο Winfried Kretschmann, διαπραγματευτής των Πρασίνων και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης -Βιτεμβέργης
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών», πρόσθεσε.
Μετά από τέσσερις εβδομάδες προκαταρκτικών συνομιλιών, οι διαπραγματευτές εκτιμούν, πως υπάρχει κοινό έδαφος για μία συμφωνία στην οικονομική πολιτική και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Πάντως παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια», μεταναστευτικό και περιβαλλοντική πολιτική και κυρίως το θέμα της μείωσης των εκπομπών ρύπων.
Οι εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 άφησαν τη χώρα με το πιο ρευστό πολιτικό τοπίο, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Merkel επικράτησε με το μικρότερο ποσοστό από το 1949 ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο με το 12,6% των ψήφων.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν να εμμένουν σε κομματικές θέσεις και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές, σημειώνει το Bloomberg.
«Τα κόμματα πάντοτε προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από τις επίσημες συνομιλίες», δήλωσε ο Steinmeier σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις συνασπισμού.
Αλλά βεβαίως περιμένω από όλες τις πλευρές να κατανοήσουν τις ευθύνες τους», συνέχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης