Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: H πρόταση των τραπεζών για το Mega οδηγεί σε σύγκρουση με τους μετόχους

tags :
Αποκάλυψη: H πρόταση των τραπεζών για το Mega οδηγεί σε σύγκρουση με τους μετόχους
Οι διαφωνίες για τα πανωτόκια, τη διάρκεια των δανείων και το κούρεμα προμηθευτών. Τι προβλέπεται να γίνει με τους οφειλόμενους μισθούς και το κούρεμα των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης
Σε τροχιά σημαντικών αποκλίσεων έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις τραπεζών και μετόχων για τη διάσωση του Mega καθώς οι τράπεζες παρέδωσαν την πρότασή τους την περασμένη Παρασκευή και οι πρώτες αντιδράσεις των μετόχων που ενδιαφέρονται (όμιλοι Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη) δείχνουν ότι χωρίς μεταβολές στην πρόταση η συμφωνία είναι απίθανο να προχωρήσει.
Οι μέτοχοι σήμερα αναμένεται να εξετάσουν διεξοδικά την πρόταση και να απαντήσουν συγκεκριμένα προς τις τράπεζες αλλά ήδη έχουν εντοπίσει τα σημεία τριβής.
Ειδικότερα οι τράπεζες προτείνουν επιτόκιο 3% για το δανεισμό ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 95 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι αποδέχονται το ποσοστό αυτό ωστόσο ζητούν να ισχύσει από την ημέρα της καταγγελίας σύμβασης των δανείων δηλαδή τον Ιούνιο του 2016 ενώ οι τράπεζες προτείνουν να τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης.
Αυτό πρακτικά και με δεδομένο ότι η σύμβαση αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να υπογραφεί πριν τον ερχόμενο Μάρτιο η εταιρία θα επιβαρυνθεί σε τόκους άνω των 10 εκατ. ευρώ από τη διαφορά επιτοκίου και προσαυξήσεων που υπερβαίνει το 7% (συνολικό επιτόκιο άνω του 10%).
Οι τράπεζες επίσης προτείνουν ο δανεισμός του Mega να γίνει 10ετούς διάρκειας με το κεφάλαιο πληρωτέο στη λήξη και επισημαίνουν ότι θα επανεξετάσουν την νέα επέκταση κατά 10 ακόμα έτη του δανείου.
Ωστόσο αυτό δεν δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αποτιμήσει το δάνειο σε καθαρή παρούσα αξία με ορίζοντα 20ετών και να βελτιώσει την καθαρή θέση της εταιρίας η οποία υπολογίζεται ότι είναι αρνητική κατά 80 εκ ευρώ περίπου.
Για τους προμηθευτές οι τράπεζες προτείνουν κούρεμα 75% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 12 χρόνια ενώ οι μέτοχοι θεωρούν ότι η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε λιγότερα έτη προκειμένου να μην υπάρχει διαταραχή των σχέσεων με τους προμηθευτές.
Σημειώνεται ότι και το κούρεμα και η επιμήκυνση αποπληρωμής των προμηθευτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το δημόσιο και τα ασφαλιστικά μετρούν στην προσπάθεια βελτίωσης της καθαρής θέσης της εταιρίας.
Στο κούρεμα των προμηθευτών περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις που οφείλονται σε στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το Mega ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα υποστούν κούρεμα αλλά θα αποπληρωθούν σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οι μέτοχοι θα καταβάλλουν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μετρητά της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ ενώ ήδη έχουν εισφέρει ως προκαταβολές έναντι αυξήσεων άλλα 6 εκ ευρώ.
Σε αυτό φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες.
Επισημαίνεται ότι στο σχέδιο συμφωνίας που έστειλαν οι τράπεζες δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο κεφάλαιο κίνησης το οποίο σε προφορικό επίπεδο έχει συμφωνηθεί να είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ με εκχώρηση τιμολογίων που έχουν δεσμεύσει οι τράπεζες.
Εν τω μεταξύ εκτός των εξελίξεων στο Μεγάλο Κανάλι θα πρέπει να θεωρείται η πλευρά Ιβάν Σαββίδη (θεωρητικά έχει μεταβιβάσει το ποσοστό της ) καθώς παρά το γεγονός ότι με επιστολές έχει δηλώσει παρών στις εξελίξεις δεν κατέβαλε καν το ευτελές για τα δεδομένα των μετόχων ποσό των 15.000 ευρώ που ήταν η συμμετοχή στο να αποπληρωθούν λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ κλπ ώστε να επανασυνδεθούν τα δίκτυα των ΔΕΚΟ που είχαν διακοπεί λόγω οφειλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεχής καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης για το Mega έχει ως συνέπεια να μεταβάλλεται το μείγμα υποχρεώσεων του καναλιού και να δυσκολεύει η διαδικασία συμφωνίας των πιστωτών για την υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους από τη δέσμευση χρημάτων και τιμολογίων με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ποσοστό των υποχρεώσεων του Mega προς τρίτους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η όποια λύση θα έχει χαρακτηριστικά Μαρινόπουλου με άλλη εταιρία να διεκδικεί την τηλεοπτική άδεια αλλά να υπάρχει δέσμευσή της στην συμφωνία εξυγίανσης για απορρόφηση του ενεργητικού και των εργαζομένων του Μεγάλου Καναλιού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης