Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Δυτική Αττική με 20 νεκρούς - «Χείμαρρος» οι ευθύνες για την τραγωδία

Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Δυτική Αττική με 20 νεκρούς - «Χείμαρρος» οι ευθύνες για την τραγωδία
Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν αφήσει πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική
Θρήνος χωρίς τέλος στη Δυτική Αττική, που επλήγη με σφοδρότητα από την κακοκαιρία ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκαν οι χρόνιες εγκληματικές ελλείψεις των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 20 από τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017, καθώς άνδρες της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή σκύλων εντόπισαν σήμερα (19/11) τη σορό ενός ηλικιωμένου κοντά στο αμαξοστάσιο της Μάνδρας.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και μένει να διευκρινιστεί αν η σορός που εντοπίστηκε ανήκει σε έναν από αυτούς.
Χθες (18/11) εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί. 
Τις δύο εντόπισε το λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και  μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Την ίδια ημέρα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και άλλος νεκρός σε περιοχή πλησίον του αμαξοστασίου του Δήμου Μάνδρας.
Οι τρεις άνδρες ηλικίας 28, 38 και 58 ετών αναγνωρίστηκαν. Ο ένας εξ αυτών είναι ο κυνηγός που αγνοείτο από τις 15 Νοεμβρίου  Γιάννης Ρούμελης.

Εικόνες καταστροφής

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν αφήσει πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική.
Οι αυτοψίες στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά έχουν φτάσει τις 770, με 644 από αυτά να χρήζουν αποζημίωσης.
-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.
-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες.
Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.
Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Εγκληματικές ευθύνες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κριτική προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής για την τραγωδία, χωρίς να αποσιωπώνται οι διαχρονικές ευθύνες συνολικά όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως μόλις τον  Ιούλιο του 2017 είχε αναρτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος  προσχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας για τη δυτική Αττική, στο οποίο τονιζόταν, πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν κινδυνεύει από τέτοια φαινόμενα.
Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «Χαμηλή ζώνη Μεγάρων - Ν. Περάμου.. Δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας»!
Για τη Μάνδρα διαπιστώνει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα.
Στο επίκεντρο της κριτικής και των αυτοδιοικητικών παραγόντων της βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μόλις εννιά μέρες πριν την φονική πλημμύρα διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο σημείο.
Επίσης η Περιφέρεια Αττικής κατηγορείται ότι, επέδειξε αδιαφορία από το 2015 για ένα αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα και το οποίο αφορά στην εκτροπή και διευθέτηση των χειμάρρων.
Η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής , από την οποία ο δήμος Μάνδρας δεν διαπίστωσε κανέναν ενδιαφέρον όχι μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκισή του αλλά ούτε για τον καθαρισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, που μετατράπηκε σε χείμαρρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης