Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν θα μείνουμε απαθείς στις παρεμβάσεις του Ιράν στα εσωτερικά μας ζητήματα

Σαουδική Αραβία: Δεν θα μείνουμε απαθείς στις παρεμβάσεις του Ιράν στα εσωτερικά μας ζητήματα
Οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του ισλαμικού Ιράν
Δεν θα μείνουν απαθείς στις παρεμβάσεις του Ιράν και της σιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Τεχεράνης, διαμήνυσαν η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου κατά την έκτακτη συνάντηση, που είχαν σήμερα (19/11/2017) στο Κάιρο.  
Οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Saad al- Hariri και την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Υεμένη.
Ο Hariri σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, παραιτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2017, κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για την κλιμάκωση των εντάσεων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun και άλλοι πολιτικοί κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι είχε θέσει τον Hariri σε καθεστώς ομηρίας και δήλωσαν πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όπως αναφέρει το Reuters.
Το Ριάντ και ο Hariri απορρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις.
«Το βασίλειο μας δεν θα μείνει απαθές και δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί την ασφάλειά του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubeir, στη συνάντηση.
«Οποιαδήποτε επιείκεια στην αντιμετώπιση των πολιτικών τους θα τους ενθάρρυνε περισσότερο, οπότε πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο Jubeir, αναφερόμενος στο Ιράν και τις περιφερειακές πολιτικές του.
Η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Αραβικών χωρών συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ για να συζητήσουν τα μέσα αντιμετώπισης της ιρανικής παρέμβασης, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit τόνισε στους υπουργούς ότι τα αραβικά έθνη θέτουν το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα μέτρα.
«Οι ιρανικές απειλές έχουν υπερβεί όλα τα όρια και έχουν ωθήσει την περιοχή σε μια επικίνδυνη άβυσσος», δήλωσε ο Gheit.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης έπληξε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, ενάντια στους αντάρτες Χούτι και τις δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Ali Abdullah Saleh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης