Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Χωρίς συμφωνία εξέπνευσε η προθεσμία

Γερμανία: Αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Χωρίς συμφωνία εξέπνευσε η προθεσμία
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές, κάτι που όλα τα κόμματα επιθυμούν να αποφύγουν
Σε αδιέξοδο φαίνεται να έχουν περιέλθει οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία, καθώς η σχετική προθεσμία για μία επί της αρχής συμφωνία, εξέπνευσε σήμερα (19/11/2017) χωρίς αποτέλεσμα.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Angela Merkel (CDU –CSU), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στους επώδυνους συμβιβασμούς που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν.
Οι διστακτικοί δυνητικοί εταίροι αναγκάστηκαν να επιδιώξουν την τρικομματική κυβέρνηση, μη δοκιμασμένη σε εθνικό επίπεδο, από ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τα βασικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς στις εκλογές  της 24ης Σεπτεμβρίου.
Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει τη χειρότερη πολιτική κρίση της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διακηρύξει ότι σκοπεύουν να μείνουν στην αντιπολίτευση.
Οι επιλογές, που απομένουν, προβλέπουν νέες εκλογές ή κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν συμβεί  στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
«Ο καθένας πρέπει να γυρίσει με μία επιτυχία στο κόμμα του», δήλωσε η Julia Kloeckner, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), υπογραμμίζοντας τη δυσκολία συμβιβασμού.
«Όλοι πρέπει να αναρωτηθούν, εάν είναι έτοιμοι για να αποτύχουν σε λεπτομέρειες» σημείωσε.
Βασικό «αγκάθι» παραμένει το μεταναστευτικό με τους συμμάχους της Merkel (CSU) να επιμένουν φορτικά σε ένα ετήσιο αριθμό περί τις 200.000.
Η απαίτηση αυτή συναντά την έντονη αντίδραση των Πρασίνων, που επίσης  επιμένουν στη διατήρηση του νόμου, που επιτρέπει στους επιτυχείς αιτούντες άσυλο να φέρουν μαζί τους τα μέλη της οικογένειας.
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές, κάτι που όλα τα κόμματα επιθυμούν να αποφύγουν καθώς φοβούνται πως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης