Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Χρυσές» επιστροφές σε μετόχους από εισηγμένες του ΧΑ που δεν προσελκύουν επενδυτικά βλέμματα

tags :
«Χρυσές» επιστροφές σε μετόχους από εισηγμένες του ΧΑ που δεν προσελκύουν επενδυτικά βλέμματα
Στελέχη του ΧΑ που παρακολουθούν το συγκεκριμένο κομμάτι του ταμπλό αναφέρουν πως υπάρχουν μέτοχοι με σχεδόν μηδενικό κόστος κτήσης
Συνεχίζουν να χρυσώνουν τους επενδυτές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως υπάρχουν αξιόλογες και πάμφθηνες μετοχές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ.
Ένα μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, που όμως δεν συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού σύμφωνα με κάποιους «ελλοχεύει» ο κίνδυνος εγκλωβισμού λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, προσφέρει αποδόσεις που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Στο επιχείρημα «δεν κάνει όγκο και θα εγκλωβιστείς» έρχονται κάποιες εταιρείες και το αντικρούουν με γενναίες επιστροφές στους μετόχους.
Πρόσφατο παράδειγμα η ΕΛΤΡΑΚ, η οποία την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκε τρεις φορές στο limit up λόγω της ανακοίνωσης για μεγάλη επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές και μάλιστα όπως δείχνει ο ισολογισμός μπορεί να το κάνει με ίδια κεφάλαια σε σημαντικό ποσοστό.
Η εταιρεία έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση όπου θα προταθεί η διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή και η επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ ανά μετοχή ένα κονδύλι που συνολικά ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη δώσει 0,14 ευρώ ανά μετοχή.
Πριν την γνωστοποίηση η μετοχή ήταν στα 2,24 ευρώ που σημαίνει πως η επιστροφή στους μετόχους μεταφράζεται σε απόδοση 57% ενώ μετά τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις η απόδοση είναι της τάξης του 43%.
Παλιοί μέτοχοι επομένως θα έχουν μεγάλη απόδοση και επειδή έχουν εισπράξει το προηγούμενο μέρισμα ενώ η μετοχή από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο 135%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει βάσει αποτελεσμάτων εξαμήνου καθαρή θέση 70,7 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 43 εκατ. ευρώ με τραπεζικό δανεισμό 19 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 13,5 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ.
Η τρέχουσα αποτίμηση είναι στα 41 εκατ. ευρώ, άρα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου (η οποία θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη και να μειωθεί το μέρισμα αυξάνοντας την επιστροφή κεφαλαίου και μειώνοντας το φόρο) πάλι θα έχει ελκυστικό p/bv, βελτιώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.
Η Ελτράκ πάντως δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.
Πριν λίγους μήνες η Αιολική ΑΕΕΧ προχώρησε σε reverse split δίνοντας πίσω στους μετόχους 3,25 ευρώ, το οποίο λίγο πριν γνωστοποιηθεί η πρόθεση της διοίκησης η τιμή της μετοχής διαπραγματευόταν οριακά υψηλότερα από το ποσό της επιστροφής.
Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι στα 0,4140 ευρώ και οι παλιοί μέτοχοι έχουν πάρει πίσω κεφάλαια που αντιστοιχούσαν σχεδόν στο σύνολο της αξίας της μετοχής προ αλλαγών και παράλληλα συνεχίζουν να είναι μέτοχοι σε μία εταιρεία που σύμφωνα με πληροφορίες ίσως μετατραπεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο.
Η ΕΛΒΕ έχει δώσει χρήματα στους μετόχους και τον Δεκέμβριο θα δώσει επιπλέον 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
Το ποσό των 0,24 ευρώ ανά μετοχή είχε δώσει το 2016 και το 2015 έδωσε 0,08 ευρώ ανά μετοχή αλλά δεν είχε γίνει το reverse split.
Η Mermeren, της οποίας το εννεάμηνο ήταν εξαιρετικό έχει δώσει μέσα στο 2017 το ποσό των 2,46 ευρώ ανά μετοχή συνολικά και παράλληλα από την αρχή του έτους ενισχύεται 156% και με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου συνεχίζει να είναι ελκυστικά αποτιμημένη.
Η Quest πρόσφατα έδωσε 0,34 ευρώ ανά μετοχή, και το 2016 έδωσε 0,54 ευρώ συνολικά.
Επιπλέον φέτος προχώρησε σε εισφορά σε είδος δίνοντας στους μετόχους και μετοχές της BriQ η οποία διαπραγματεύεται στα 1,65 ευρώ.
Παρά την εισφορά η μετοχή ενισχύεται από την αρχή του έτους 21%.
Η Καρέλιας δίνει καλά μερίσματα τα τελευταία χρόνια, ενώ παλαιότερα οι επενδυτές θυμούνται τις μεγάλες επιστροφές των Βογιατζόγλου (όπου παλιοί μέτοχοι έχουν μηδενικό σχεδόν κόστος κτήσης σύμφωνα με brokers) και της Inform Lykos μεταξύ άλλων.
Από τις μεγάλες του ΧΑ, ο ΟΠΑΠ μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύγκρισης.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης