Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Τι περιμένει τώρα τη Γερμανία; - Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

DW: Τι περιμένει τώρα τη Γερμανία; - Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Μεγάλος συνασπισμός, κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες εκλογές οι επιλογές της Merkel
Το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Γερμανίας μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), Φιλελεύθερους και Πράσινους και ποια τα πιθανά σενάρια εξετάζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Βάσει του δημοσιεύματος, το μόνο πιθανό σενάριο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας είναι η επανάληψη του «Μεγάλου Συνασπισμού», δηλαδή της συνεργασίας CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που κυβέρνησε τη Γερμανία την περίοδο 2013 -2017.
Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το ιστορικό χαμηλό εκλογικό ποσοστό τους, διεμήνυσαν πως δεν μετέχουν σε κυβέρνηση και πως θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.
Χθες μάλιστα ο εκπρόσωπος του SPD, Ralf Stegner υποστήριξε ότι η στάση του κόμματος δεν έχει αλλάξει παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Άρα και εφόσον το SPD επιμείνει στη θέση του, κυβέρνηση πλειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Και η μόνη επιλογή είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που αφενός δεν είθισται στη Γερμανία και που αφετέρου δύσκολα θα αποδειχθεί λειτουργική.
Μια και θεωρείται δύσκολο ότι η Merkel θα καταφέρνει να εξασφαλίζει τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε δύσκολα νομοσχέδια.
Σε αυτήν την περίπτωση τα σενάρια είναι δύο.
Είτε συνεργασία των CDU/CSU με τους Φιλελεύθερους, κάτι που θα σήμαινε ότι θα απείχε 29 έδρες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε συνεργασία των CDU/CSU με τους Πράσινους, κάτι που συνεπαγόταν μια απόσταση 42 εδρών από την πλειοψηφία στη Βουλή.
Πάντως, το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.
Συνεπώς, εφόσον οι δύο αυτές εναλλακτικές δεν ευδοκιμήσουν, τότε το τρίτο σενάριο προβλέπει την προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το άρθρο 63 του γερμανικού Συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει προσωρινά ένα νέο καγκελάριο, ο οποίος πρέπει να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή.
Εάν η πρόταση του Προέδρου δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ακολουθεί δεύτερη φάση, κατά την οποία το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται σε διάστημα δύο εβδομάδων να καταλήξει σε συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία για τον καγκελάριο.
Εάν ούτε αυτή η ψηφοφορία δεν πετύχει, τότε ακολουθεί η τρίτη φάση, κατά την οποία απαιτείται σχετική πλειοψηφία, δηλαδή ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα γίνει καγκελάριος.
Τότε είναι παρεμβαίνει εκ νέου ο Πρόεδρος.
Εάν κάποιος εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, τότε ο Πρόεδρος είτε τον ορίζει καγκελάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είτε να διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει σε διάστημα 60 ημερών να γίνουν νέες εκλογές.

FAZ: Έρχονται νέες εκλογές;

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, τρία σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU).
Eν τούτοις, ο Ralf Stagner, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD.
Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό».
Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κ. Merkel έχει πολιτικό μέλλον:
«Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε.
Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.
Δεύτερο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Merkel λ.χ. με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους.
Η Μerkel θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων (σ.σ. 29-42 αντίστοιχα).
To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα, ο Θεμελιώδης Νόμος, προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο.
Εάν είναι η κ. Merkel θα εκλεγόταν με σχετική πλειοψηφία και όχι με τη συνήθη, τη λεγόμενη -μεγάλη- «πλειοψηφία καγκελαρίου» και θα ηγηθεί μια κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως έχει επίσης τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, εντός 60 ημερών.
Σήμερα, η Merkel αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, αφού στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνομιλήσει με το προεδρείο του κόμματός της για το τι μέλλει γενέσθαι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης