Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Fed εμφανίζεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο 2017

tags :
MarketWatch: Η Fed εμφανίζεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο 2017
Κατά την έναρξη της εβδομάδας, η επικεφαλής της Federal Reserve, Janet Yellen, εξέφρασε τα παράπονά της ότι μερικές φορές οι συνάδελφοί της στην Τράπεζα μιλάνε πάρα πολύ, ωστόσο οι παρατηρητές της Fed θεωρούν ότι οι σχετικές δηλώσεις τους έχουν βοηθήσει να καταλήξουν σε δύο σημαντικά συμπεράσματα.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η κεντρική τράπεζα πρόκεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο του 2017, με τον οικονομολόγο της Jefferies, Thomas Simons, να τονίζει ότι πλέον αυτό το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει.
Τα στοιχεία για τον χαμηλό πληθωρισμό που εμφανίζονται από την ανοίξη δε φαίνεται να τους διαταράσσει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Simons, την ίδια στιγμή που ο οικονομλόγος της Societe Generale, Omair Sharif, εκτιμά ότι σε ότι αφορά το Δεκέμβριο, το ζήτημα αποτελεί «σχεδόν ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα».
Την περασμένη Τρίτη (14/11) ο πρόεδρος της San Francisto Fed, John Williams, δήλωσε ότι η αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο φαντάζει «απολύτων λογική», με τις αγορές να έχουν ενισχύσει τις πιθανότητες υλοποίησης του σχετικού σεναρίου στο 90%.
Το δεύτερο συμπέρασμα από τις ομιλίες είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι μπορεί να μην έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση της επόμενης ύφεσης.
Κατά το παρελθόν, η Fed είχε μπορέσει να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά τους, ακόμα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε περιόδους όπου η οικονομία της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο να συμβεί κατά την επόμενη ύφεση, καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται αυτή τη στιγμή μόλις πάνω από το 1% και η Fed δεν αναμένεται να τα αυξήσει πάνω από το 3% μέχρι τα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με τον Sharif, παρά το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να γίνει πολύπλοκη, η Fed θα μπορούσε να αντεχτεί έναν ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, ενώ προς το παρόν στοχεύσει σε πληθωρισμό 2%.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Atlanda Fed, Raphael Bostic, η αλλαγή ηγεσία της τράπεζας θα αποτελούσε ένα καλό χρονικό σημείο για να εξεταστεί η στρατηγική της, ενώ η Loretta Mester της Cleveland Fed, πρότεινε την καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, η οποία αναθεωρεί κάθε πέντε χρόνια την στρατηγική της και τα εργαλεία της πολιτικής της.
«Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι μία ύφεση θα έρθει σε κάποιο χρονικό σημείο και η σύνεση απαιτεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εποχή σχετικής οικονομικής ηρεμίας ώστε να σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση των μελλοντικών καταιγίδων», υπογράμμισε ο Williams, ο οποίος επιθυμεί η στρατηγική της Fed να στοχεύσει σε «υψηλές τιμές», γεγονός που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να παραμείνει πάων από το στόχο του 2% ώστε να αντισταθμίσει τις περιόδους που ήταν πολύ χαμηλός.
Αυτό θα βοηθούσε την καταπολέμηση μίας ύφεσης, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν πεπεισμένες ότι η Fed θα κρατούσε τα επιτόκια χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάσημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης