Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Τα stress tests είναι απίθανο να αποσταθεροποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες

Bank of America Merrill Lynch: Τα stress tests είναι απίθανο να αποσταθεροποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες

Σε τρία βασικά συμπεράσματα κατέληξαν στελέχη της Bank of America Merrill Lynch κατά το ταξίδι τους στην Αθήνα, όπου και είχαν σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους και εκρποσώπους επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch τρία είναι τα βασικά στοιχεία:
1) Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η τρίτη αξιολόγηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ή επιβαρυντικές δημοσιονομικές απαιτήσεις,
(2) Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι σημαντικές στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του κακού χρέους των τραπεζών (ιδιαίτερα ως μέσο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών) και αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου,
(3) οι τράπεζες παραμένουν ένα βασικό σημείο εστίασης, αλλά σύμφωνα με την άποψη πολλών εμπλεκομένων στον κλάδο, είναι απίθανο να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα.
Επίσης, η δημιουργία μιας bad bank είναι επί του παρόντος απίθανη.
Ειδικότερα, στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Athens trip notes" (Σημειώσεις από το ταξίδι στην Αθήνα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι θα υπάρξουν κάποιες μακροοικονομικές βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά το μέγεθος της βελτίωσης δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των τραπεζών.


Οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις Ρυθμιστικές Αρχές είναι σαφείς, αλλά το χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές τράπεζες όχι


Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι κατευθύνσεις των ρυθμιστικών αρχών είναι σαφείς, με στόχο τη μείωση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτές καταγράφονται αναλυτικά είτε μέσω της πρόσφατης προσθήκης στην καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε διαβούλευση), είτε μέσω των απαιτήσεων SREP.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Bank of America Merrill Lynch συνεχίζει να περιμένει ότι το κόστος του κινδύνου να παραμείνει αυξημένο κατά την περίοδο 2017-19, καθώς το νέο λογιστικό πρότυπο (IFRS9) δεν θα παρέχει την πλήρη λύση, ιδίως λόγω του ότι αναμένεται νέα NPEs θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια από εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια.
Σε περίπτωση όμως που οι αναδιαρθρώσεις γίνουν πιο αποτελεσματικές, οι αναστροφές προβλέψεων ενδέχεται να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους κινδύνου.
Προς το παρόν οι αναδιαρθρώσεις παραμένουν δύσκολες, ενώ θα πρέπει να παρέλθει το 12μηνο για να αποχαρακτηριστεί ένα δάνειο ως προβληματικό και να εξέλθει της κατηγορίας ΝΡΕ.
Μάλιστα, η BofA υπενθυμίζει ότι τα μη καλυμμένα NPEs είναι στο 136-223% του δείκτη στην CET1 (Q217).


Οι δημοπρασίες ενδέχεται να έχουν παρενέργειες


Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.
Οι ακριβότερες ιδιοκτησίες προγραμματίζονται να δημοπρατηθούν πρώτες, αν και οι τράπεζες αναμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών ευρύτερα, σηματοδοτώντας ότι έχουν πιο αποτελσματικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των κακοπληρωτών.
Μέχρι σήμερα, η διάθεση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ήταν περιορισμένη, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες έχουν υποβάλει προσφορά οι ίδιες σε αυτές τις δημοπρασίες, αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του ακινήτου.
Σε αυτήν την περίπτωση, εάν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν σημειωθεί αρκετή ζήτηση, τότε υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να βρεθούν με περισσότερα ακίνητα στην κατοχή τους.


Τα αποτελέσματα της Eurobank επιβεβαιώνουν υψηλότερους στόχους μείωσης NPEs


Οι αναθεωρημένοι στόχοι της Eurobank για μείωση των NPE από τον SSM είναι πιο επιθετικοί.
Η τράπεζα πρέπει να μειώσει στα 15,6 δισ. ευρώ τα NPE έως το 2018 (από 16, δισ. ευρώ που ήταν πριν ο στόχος) και στα 12,1 δισ. ευρώ το 2019.
Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2017, τα NPEs ήταν 19,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πώληση καταναλωτικών δανείων 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017.
Επιπλέον, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η τράπεζα δραστηριοποιήθηκε προληπτικά σε επιπρόσθετα RWA πριν από την οριστικοποίηση του TRIM και του TAR, τα αποπτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης