Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Τα 3 πιθανά σενάρια για τη Γερμανία - Δεν αποκλείονται οι νέες εκλογές

ING: Τα 3 πιθανά σενάρια για τη Γερμανία - Δεν αποκλείονται οι νέες εκλογές
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να αποτελέσει και την αιτία για την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο (2017)
Στην επόμενη μέρα στη Γερμανία αναφέρεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει, οι πιθανές επιλογές αυτή τη στιγμή είναι τρεις: κυβέρνηση μειοψηφίας, ένας άλλος μεγάλος συνασπισμός ή νέες εκλογές.
«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, μια κυβέρνηση μειοψηφίας φαίνεται απίθανη» πρόσθεσε.
Εάν η Merkel ηγηθεί μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, η ψήφιση νομοσχεδίων στη Bundestag θα είναι ένας εφιάλτης δεδομένων των διαφορών μεταξύ των διάφορων κομμάτων.
Η δεύτερη πιθανότητα -ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός- θα μπορούσε να σημαίνει ότι το CDU της Merkel θα μοιραστεί την εξουσία με το SPD, κάτι που ίσχυε πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, αυτό είναι επίσης απίθανο καθώς το SPD έχει δηλώσει ότι θέλει να ασκήσει αντιπολίτευση.
«Αυτό αφήνει μια επιλογή: νέες εκλογές» είπε ο Brzeski.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιοδήποτε από αυτό το σενάριο είναι αρνητική εξέλιξη για τη Merkel, της οποίας η θέση είναι ήδη αποδυναμωμένη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.
Εν μεταξύ, το αδιέξοδο στη Γερμανία επηρεάζει και τον ρόλο της ως ηγέτης της ευρωζώνης αλλά και τη κατεύθυνση που θα τηρήσει τα επόμενα χρόνια.
«Για την Ευρώπη, αυτή η αστάθεια στη Γερμανία σημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου μπορεί σχεδόν να ακυρωθεί.
Τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, η Γερμανία δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις» δήλωσε ο Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης