Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Η αποτίμηση του ΧΑ στα 50 δις ευρώ μοιάζει αλμυρή

tags :
Η αποτίμηση του ΧΑ στα 50 δις ευρώ μοιάζει αλμυρή
Στις ανερχόμενες δυνάμεις παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια από ένα μικρό αριθμό εταιριών
Η αποτίμηση του ΧΑ στα 50 δις ευρώ μοιάζει αλμυρή

Αποκομμένο από διεθνή τάση, έρμαιο της πορείας των τραπεζών το ΧΑ απλά ΔΕΝ μπορεί αυτή την περίοδο. Δεν είναι κακό να πέφτει μια αγορά, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό όμως που συμβαίνει στο Χρηματιστήριο μετά τον Ιούλιο δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές έσβησαν τους διακόπτες αναμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση και λιγότερο θόρυβο από το μέτωπο των τραπεζών. Με την μισή αγορά σε καθεστώς «αναμονής και ελεγχόμενης πτώσης» ήταν αδύνατον να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός για όλους τους υπόλοιπους. Όσα νέα είχαν ενδιαφέρον και κάποια προστιθέμενη αξία κάηκαν στο δυστοπικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς. Ας το πούμε πλέον ανοιχτά και ας είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας:

Ο κύκλος καχεξίας που έχει ξεκινήσει στο ΧΑ είναι αφόρητα μεγάλος και θα κλείσει μόνο όταν τα στρες τεστ των τραπεζών εμπεδωθούν πλήρως. Μπορεί να μην χρειαστεί οι τράπεζες να βάλουν χρήματα στο τέλος της ημέρας και να βγουν αλώβητες. Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν δια πυρός και σιδήρου μέσα από αποφάσεις που έχουν περισσότερο πολιτική χροιά. 

Τράπεζες: Τα νούμερα των τραπεζών βρίσκονται σε αμφιβολία από το 2010. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις είναι επαρκείς είναι να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να επιβεβαιώσουν την αξία των καλυμμάτων. Ενδεχομένως η στάση των επενδυτικών κεφαλαίων που πήραν την άδεια για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια να συνδέεται περισσότερο με το που βρίσκεται το πραγματικό ενδιαφέρον παρά με τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες μάλλον βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς αμφισβήτησης.

Αν π.χ. ένα ακίνητο αγοραστεί στο 50% της ενυπόθηκης αξίας του, δίνει ένα πιθανό στίγμα στο που θα μπορούσαν τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια να βρουν αγορά και να προετοιμάσουν τις σχετικές προσφορές αγοράζοντας σε χονδρική ενυπόθηκα δάνεια. Οι πλειστηριασμοί είναι μια διαδικασία που θα δώσει αρκετές πληροφορίες για το που, πόσοι και πόσα. Άρα η επιμονή των ξένων (ΔΝΤ, ΕΚΤ) δεν είναι τυχαία. Η καθυστέρηση είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων είτε με απεργίες είτε με εμπλοκές σε ερμηνείες των νόμων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία. Και αυτό επενδυτικά μεταφράζεται σε αποχή.

Επισήμανση (Μάνος Χατζηδάκης): Με 1,05 δις ευρώ κερδοφορία εξαμήνου και με προσδοκώμενα κέρδη κοντά στα 2,3 δις ευρώ για την χρήση, η αποτίμηση του ΧΑ στα 50 δις ευρώ μοιάζει αλμυρή. Ακόμα και αν εξαιρεθούν οι τράπεζες ή η CocaCola που έχει ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, οι αποτιμήσεις στο σύνολο παραμένουν απαιτητικές. Βέβαια το Χρηματιστήριο κοιτάζει μπροστά, ενδεχομένως όμως σε αυτή την φάση να παραμένει μια υπόθεση επιλεκτικών τοποθετήσεων. Τα αντικειμενικά φτηνά χαρτιά είναι λίγα κοιτάζοντας την γραμμή της κερδοφορίας.

Λίγες εταιρίες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχουν πλέον αντικειμενικά χαμηλό ΡΕ (ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MΟΗ, ΕΛΠΕ). Χωρίς όμως ο συγκεκριμένος δείκτης να εκφράζει κατά περίπτωση το ειδικό ρίσκο που η κάθε εταιρεία έχει στον ισολογισμό της. Από την άλλη πλευρά στις ανερχόμενες δυνάμεις της αγοράς παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια από ένα μικρό αριθμό εταιριών. Που έχουν πείσει ότι έχουν γυρίσει σελίδα στην επιχειρηματική πορεία τους και αν μη τι άλλο διεκδικούν μέσα από τα οικονομικά πεπραγμένα τους την επενδυτική προσοχή.

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης