Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους - Ουσιαστική η ανάκαμψη της οικονομίας

tags :
Draghi: Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους - Ουσιαστική η ανάκαμψη της οικονομίας
Σημαντική βελτίωση στην απασχόληση στις 16 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης
Αρκούντως θετικός αναφορικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ M. Draghi μιλώντας στη Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη αναφορικά τόσο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών τόνισε ότι «η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά από πλευράς ΑΕΠ και απασχόλησης και σαφώς η εφαρμογή των μέτρων τα οποία καταγράφηκαν στη β’ αξιολόγηση έχουν αρχίσει να «δίνουν καρπούς».
Βλέπουμε τη βελτίωση να καταγράφεται και τόσο στις αγορές για το ελληνικό χρέος, όπου υπάρχει αξιοσημείωτη υποχώρηση στα spreads όσο και θετική αντίδραση των αγορών στο προτεινόμενο swap των ελληνικών ομολόγων.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να βελτιώσει τη ρευστότητα βρίσκει θετική αντίδραση από τις αγορές.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή το Common Equity Tier 1 βρίσκεται στο 7,5%, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα καλό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να σταθεροποιήσει τη χρηματοδότησή του, καθώς η κατάσταση των καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση».
Σχετικά με το θέμα της φορολόγησης υποστήριξε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι η τράπεζα τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
«Πάντα στηρίζουμε τις προτάσεις τόσο της Κομισιόν όσο και των κυβερνήσεων αναφορικά με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε μία ακόμη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη αναφορικά με το σχόλιο της ΕΚΤ για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ σχετικά με τη λανθασμένη εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα, ο κ. Draghi επεσήμανε πως «καθήκον του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι να ελέγχει την αποτελεσματικότητα του τρόπου διοίκησης της ΕΚΤ και όταν μας ρωτά ερωτήσεις που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις.
Ιδιαίτερα εάν αυτές οι ερωτήσεις αφορούν τους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ συνεργάζεται με την Κομισιόν, το Eurogroup και το EuroWorkingGroup.
Επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ που να στηρίζουν την άποψη ότι υπήρξαν λάθη.
Όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται στα στοιχεία που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή που αυτές εκδίδονται, τι στοιχεία υπάρχουν από τα AQRs και τα stress tests.
Εν γένει αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να συνεργάζεται και να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα αξιόπιστο και έμπιστο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και στη συμβολή της ΕΚΤ σε αυτήν την εικόνα.
Όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία «η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει σταθερή και διαχέεται στις περισσότερες χώρες, στηριζόμενη στην εγχώρια ζήτηση.
Στο γ’ τρίμηνο 2017 η ανάπτυξη έφθασε, σε ετήσια βάση, στο 2,5% βάσει στοιχείων της Eurostat.
Πρόκειται για 4,5 έτη συνεχούς ανάπτυξης.
Παράλληλα η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης με την ανεργία να υποχωρεί σημαντικά.
Οι άνεργοι από 18,6 εκατ. στο β’ τρίμηνο του 2014 έφθασαν στα 14,6 εκατ. στο γ’ τρίμηνο 2017.
Οι 16 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν σαφή βελτίωση στα επίπεδα απασχόλησης, με την απασχόληση να έχει ενισχυθεί στο 60% των επιχειρηματικών κλάδων στο γ’ τρίμηνο από 0% που ήταν στα μέσα του 2014».
Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα το διατηρήσει για όσο διάστημα αυτό θεωρείται απαραίτητο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Draghi τόνισε ότι «βάσει των Συνθηκών της ΕΕ καθήκον της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε όλη την Ευρωζώνη.
Αυτή είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να έχουμε ώστε να στηρίξουμε την ευημερία των συμπολιτών μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης