Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η θητεία της Merkel φτάνει στο τέλος της - Μικρή η πιθανότητα να παραμείνει στην καγκελαρία

FT: Η θητεία της Merkel φτάνει στο τέλος της - Μικρή η πιθανότητα να παραμείνει στην καγκελαρία
Εάν είστε από εκείνους που θεωρούν τη Merkel ως ηγέτη του δυτικού κόσμου θα πρέπει να αναθεωρήσετε, σχολιάζει ο αρθρογράφος Wolfgang Munchau
Σημαντικά περιορισμένες είναι πλέον οι πιθανότητες η Angela Merkel να παραμείνει στην καγκελαρία της Γερμανίας -μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης- όπως επισημαίνει ο Wolfgang Munchau σε άρθρο του στους Financial Times.
Αφού, η Merkel κατάφερε -κατά τη διάρκεια της πολυετούς πολιτικής της διαδρομής- να καταστρέψει όλους τους μικρούς εταίρους (το SPD και το FDP), τώρα είναι πολύ δύσκολο για την ίδια να διανύσει μια τέταρτη θητεία.
«Εάν σκεφτείτε όλες τις επιλογές του γερμανικού συντάγματος, είναι δύσκολο τώρα να προβλέψετε μια κατά την οποία η Merkel θα παραμένει ως καγκελάριος πέρα από μερικούς μήνες» αναφέρεται στο άρθρο.
Ο Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier μπορεί να καλέσει το FDP να αναστρέψει την απόφασή του. Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα.
Μπορεί να καλέσει το SPD αλλάξει την απόφαση αλλά το κόμμα έχει ήδη δηλώσει δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει σε ένα μεγάλο συνασπισμό.
«Θα ήταν παράλογο για το SPD να ενδώσει, καθώς έτσι θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους του σε ακραία κόμματα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Είτε πρόκειται για σχηματισμό κυβέρνησης - συνασπισμού είτε όχι, ο Steinmeier δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ορίσει τη Merkel ως καγκελάριο, απλώς και μόνο επειδή το CDU και το αδελφικό του κόμμα, το CSU, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων.
Στη συνέχεια ακολουθούν τρεις γύροι ψηφοφορίας.
Στις δύο πρώτες, ο υποψήφιος απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στον τρίτο γύρο αρκεί μια σχετική πλειοψηφία.
Η Merkel θα κερδίσει εύκολα στην τελική ψηφοφορία.
Σε αυτό το σημείο, ο Steinmeier μπορεί να αρνηθεί να ορίσει την Merkel καγκελάριο με την αιτιολογία ότι η κυβέρνησή της δεν θα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα η Γερμανία να οδηγηθεί σε εκλογές εντός 60 ημερών.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ορίσει τη Merkel καγκελάριο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης.
«Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος και η Merkel θα εξετάσουν σοβαρά αυτή την επιλογή, αλλά το CDU / CSU θα έχει μόνο το ένα τρίτο περίπου των εδρών στη Bundestag» σχολιάζει ο Munchau.
Η Merkel θα μπορούσε, φυσικά, να προσπαθεί να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για κάθε νόμο, για την Ευρώπη με το SPD και για το περιβάλλον με τους Πράσινους.
«Οι μειοψηφικές κυβερνήσεις μπορεί να είναι εκπληκτικά σταθερές, όπως φαίνεται στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά χρειάζονται μια σταθερή βάση στήριξης και αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα της επιτρέψουν να παίξει αυτό το παιχνίδι για πολύ καιρό» σχολιάζει ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές το 2018.
Η Merkel θα έβαζε ξανά υποψηφιότητα;
Θα την αφήσει το CDU;
Αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα αντιδράσουν οι πολίτες στις τελευταίες εξελίξεις.
«Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για να γίνουν βάσιμες προβλέψεις.
Αλλά το σενάριο στο οποίο η Merkel αναδεικνύεται Γερμανίδα καγκελάριος για ακόμα τέσσερα χρόνια συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Έτσι εάν είστε ένας από τους εκείνους που βλέπουν τη Merkel ως ηγέτη του δυτικού κόσμου, έφτασε η στιγμή να στραφείτε κάπου αλλού».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης