Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σοκ των 720 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ και ο πόλεμος για ρευστοποίηση μετοχών

Το σοκ των 720 εκατ.  ευρώ χρηματοδότησης της ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ και ο πόλεμος για ρευστοποίηση μετοχών
Η σημερινή (21/11) κρίσιμη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής και τα περιθώρια στην καταβολή επικουρήσεων
Σε αναζήτηση λύσης για την καταβολή των επικουρήσεων Δεκεμβρίου (προκαταβάλλονται οι συντάξεις) βρίσκεται η διαχειριστική Επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Εθνικής Τράπεζας) η οποία συνεδριάζει σήμερα (21/11) ενώ σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το bankingnews βάσει των οποίων η Εθνική έχει χρηματοδοτήσει το λογαριασμό για πληρωμή συντάξεων από το 2007 έως σήμερα με το ποσό των 720 εκατ. ευρώ.  
Η Επιτροπή αναμένεται κατά πλειοψηφία να αιτηθεί χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα όπως έκανε και τον προηγούμενο μήνα αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει ανταπόκριση.
Την ίδια στιγμή ασκούνται ισχυρές πιέσεις κυρίως από συνταξιούχους της ΕΤΕ για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα μετοχών ΕΤΕ αλλά και άλλων τραπεζών.
Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια τέτοιων κινήσεων καθώς η πλειοψηφία των μετοχών βρίσκεται σε ενέχυρο λόγω δανεισμού για την αγορά τους που έχει συνάψει κατά το παρελθόν ο ΛΕΠΕΤΕ όχι από την Εθνική αλλά από άλλες τράπεζες.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο δανεισμός που έχει συναφθεί είναι μη εξυπηρετούμενος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΛΕΠΕΤΕ έχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία του τις εισφορές εργαζομένων μηνός Οκτωβρίου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και διαθέσιμα 1 εκατ. ευρώ από συμμετοχή της ΕΤΕ σε προηγούμενη εθελούσια έξοδο ενώ την ίδια στιγμή η μηνιαία υποχρέωση για καταβολή επικουρήσεων είναι της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταβάλει την επικούρηση του μηνός Δεκεμβρίου ή αν την καταβάλλει θα μπορεί να διαθέσει αναλογικά το 30% του δικαιούμενου ποσού.
Το ποσό των 9 εκατ. ευρώ εκτός και αν βρεθεί τρόπος να ρευστοποιηθεί μετοχικό χαρτοφυλάκιο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πριν από τον Ιανουάριο καθώς στα τέλη Νοεμβρίου θα εισρεύσει ποσό 1,8 εκατ. ευρώ και  το Δεκέμβριο λόγω και του Δώρου Χριστουγέννων ποσό 3,6 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή με τις εισφορές Ιανουαρίου συμπληρώνεται ποσό άνω των 9 εκατ. ευρώ για να καταβληθεί μια πλήρης σύνταξη.
Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ όπου φαίνεται ότι σε επίπεδο πλειοψηφίας προσανατολίζεται σε καταβολή μέρους της σύνταξης χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις καθώς μέλη της Επιτροπής εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι πρέπει να συγκεντρωθεί πρώτα το σύνολο του ποσού και μετά να γίνει καταβολή συντάξεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης