Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σε επίπεδο – ρεκόρ οι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού σε χώρες της Μ. Ανατολής

Ρωσία: Σε επίπεδο – ρεκόρ οι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού σε χώρες της Μ. Ανατολής
Το 2017 η συνολική αξία των ρωσικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε αραβικές χώρες υπολογίζεται ότι φθάνει στα οκτώ δισ. δολάρια
Το Airshow 2017 του Ντουμπάι ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017.
Κρίθηκε ως εξαιρετικά επιτυχημένο, καθώς το επισκέφθηκαν 79.000 άτομα, δηλαδή 20% περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη εκδήλωση που είχε γίνει το 2015.
Η συνολική αξία των συμφωνιών που κλείστηκαν κατά τη διάρκειά του έφθασε στα 113,8 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν σχεδόν τριπλάσια συγκρινόμενη με τα 37,2 δισ. δολάρια του 2015.
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία ήταν μεταξύ των πλέον κερδισμένων, καθώς είχε φροντίσει να έχει ισχυρή παρουσία, με πληθώρα «εκθεμάτων» αμυντικού εξοπλισμού.
Η Μόσχα φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος ως πωλητής αμυντικού εξοπλισμού στις χώρες της Μ. Ανατολής αλλά και του Περσικού Κόλπου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενδιαφέρθηκαν για την αγορά 10 ή και παραπάνω μαχητικών Sukhoi Su-35.
Οι πρώτες επαφές για την αγορά έγιναν τον Φεβρουάριο του 2017 και τα ΗΑΕ θα είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Κίνα, που αγοράζει το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
Εν γένει τα ΗΑΕ φαίνεται ότι συμπαθούν ιδιαίτερα τους αμυντικούς εξοπλισμούς ρωσικής προέλευσης, καθώς, ήδη, έχουν εξαγοράσει το άρμα μάχης BMP-3 και το αντιπυραυλικό σύστημα Pantsir S1.
Τον Φεβρουάριο του 2017 τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμβόλαια αξίας 1,9 δισ. δολαρίων για την εξαγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού.
Άλλωστε στις αραβικές χώρες κατευθύνεται σχεδόν το 20% των ρωσικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού.
Το 2016 η Ρωσία παρέδωσε αμυντικό εξοπλισμό στην Αλγερία αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, στην Αίγυπτο αξίας 37 εκατ. δολαρίων, στο Ιράν 374 εκατ. δολαρίων και στο Ιράκ 300 εκατ. δολαρίων.
Το 2017 η συνολική αξία των ρωσικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε αραβικές χώρες υπολογίζεται ότι φθάνει στα οκτώ δισ. δολάρια, ενώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια με αρκετές χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Σε αυτές περιλαμβάνονται Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Μαρόκο, Σ. Αραβία, ΗΠΑ και Τυνησία.
Στους αγοραστές ρωσικών όπλων συγκαταλέγεται, φυσικά και η Τουρκία, με την Άγκυρα να προχωρά στην αγορά του αμυντικού συστήματος S-400.
Το Μπαχρέιν επίσης ενδιαφέρεται για τους S-300, ενώ το Μαρόκο επιθυμεί να αποκτήσει τους S-400 αλλά και κάποια άλλα αμυντικά προϊόντα ρωσικής κατασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης