Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Προ των πυλών η μάχη αναδιάρθρωσης του χρέους της Βενεζουέλα - Τα στρατόπεδα

FT: Προ των πυλών η μάχη αναδιάρθρωσης του χρέους της Βενεζουέλα - Τα στρατόπεδα
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας πρόκειται να αποτελέσει "ηγεμονικό έργο"
Γραμμές χαρακωμάτων σχεδιάζονται σε αυτό που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι η πιο πολύπλοκη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία αυτή της Βενεζουέλας αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Και στις σκιές κρύβεται ένας Μεξικανός δισεκατομμυριούχος ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί ως κεντρική φιγούρα στην επερχόμενη μάχη της Βενεζουέλα να μην χρεοκοπήσει.
Οι προβληματικές χώρες συνήθως δεν στερούνται ποτέ συμβουλές, με τους τραπεζίτες και τους δικηγόρους να αποζητούν τα πολύ συχνά καλοπληρωμένα project που αφορούν κυβερνητικές χρεοκοπίες.
Ωστόσο η Βενεζουέλα δεν είναι μια συνηθισμένη αλλά αρκετά περίπλοκη υπόθεση.
Ο πρόεδρος Nicolás Maduro παραδέχτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι αναγκαίο για τη χώρα του να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους μετά από μια συνάντηση με τους πιστωτές της.
Παράλληλα το Καράκας έχει αρχίσει να προσλαμβάνει συμβούλους για να την καθοδηγήσουν στην περίπλοκη μάχη που θα δώσει για να αποφύγει τη χρεοκοπία και στην πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times ένα άτομο αναδύεται ως δυνητικά κρίσιμος παίκτης στο θέμα της Βενεζουέλας.
Ένας μυστηριώδης Μεξικανός δισεκατομμυριούχος που ονομάζεται David Martinez.
Ο κ. Martinez έχει ένα hedge fund με την επωνυμία Fintech Advisory και έχει συμμετάσχει σε σχεδόν κάθε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με ένα σπάνιο άρθρο του που είχε γράψει στους Financial Times το 2013.
Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις δραστηριότητες του κ. Martinez λένε ότι ο Μεξικανός - ο οποίος κάποτε φέρεται να σκεφτόταν να γίνει  κληρικός πριν γίνει hedge fund manager - συχνά συνεργάζεται στενά αλλά κρυφά με τις κυβερνήσεις στις πληγείσες χώρες. Τώρα λένε ότι εμπλέκεται στη Βενεζουέλα, αν και σε έναν ασαφή ρόλο.
"Προσπαθεί να βοηθήσει αυτές τις χώρες, υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα", λέει ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με τον δισεκατομμυριούχο.
Ο κ. Martinez είχε στενούς δεσμούς με τους Néstor και Cristina Kirchner, τους πρώην προέδρους της Αργεντινής κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2005.
"Του αρέσει να ενεργεί ως άτυπος σύμβουλος σε αυτές τις καταστάσεις", λέει ένας άλλος που είναι εξοικειωμένος με την τακτική του κ. Martinez.
Ένας άλλος σημαντικός φορέας στο θέμα της Βενεζουέλας είναι η διακεκριμένη αμερικανική νομική εταιρία Arnold & Porter, η οποία συμβουλεύει το Καράκας, μαζί με την Dentons.
Παράλληλα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA συνεργάζεται με την αγγλοαμερικανική νομική εταιρεία Hogan Lovells.  
Μπορεί οι παραπάνω εταιρίες να συγκροτούν μια πολύ δυνατή και έμπειρη ομάδα, ωστόσο στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη.
Η Βενεζουέλα, η PDVSA και πολλοί αξιωματούχοι της χώρας - συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Tareck El Aissami, ο οποίος διευθύνει τις συνομιλίες για το χρέος - έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Αυτό εμποδίζει τους Αμερικανούς να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα, γεγονός που αναγκάζει ορισμένες δικηγορικές εταιρίες και τράπεζες να αρνηθούν να συνεργαστούν με το καθεστώς Maduro.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Syed παραιτήθηκε απότομα από την εταιρία Orrick και μετακόμισε στη Dentons το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού η πρώην εταιρία του αρνήθηκε να αναλάβει τη Βενεζουέλα ως πελάτη.
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας πρόκειται να αποτελέσει "ηγεμονικό έργο", δεδομένων των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, της άρνησης του Καράκας να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενός μπερδεμένου χρέους 150 δισ. δολαρίων που εκδίδεται από διαφορετικές οντότητες και με ποικίλες νομικές ρήτρες.
Αυτό θα περιπλέξει μια ολιστική προσέγγιση αναδιάρθρωσης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό των πιστωτών σε διαφορετικές ομάδες.
Το Greylock Capital, ένα αμερικανικό hedge fund, προχωρά στην οργάνωση μιας ομάδας πιστωτών της Βενεζουέλας, η οποία διεξήγαγε συνομιλίες με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (Institute of International Finance), το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των πιστωτών της Ελλάδας στην αναδιάρθρωση του χρέους των 200 δισ. ευρώ.
Αυτός ο όμιλος λέγεται ότι είχε συνομιλίες με τον William Rhodes, έναν συνταξιούχο investment banker της Citigroup, ο οποίος  συμμετείχε στις κρίσεις χρέους της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας στη δεκαετία του 1980 και του 1990.
Οι επενδυτές λένε ότι ο Richard Cooper από τους Cleary Gottlieb και Mark Walker από το Millstein θέλουν να συμβουλεύουν τους πιστωτές της Βενεζουέλας.
Αλλά μια αντίπαλη ομάδα σχηματίζεται στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα της Macrosynergy Partners, ενός επενδυτικού κεφαλαίου  που δημιουργήθηκε από τρεις πρώην διευθυντές κεφαλαίων της BlueCrest.
"Όλοι προσπαθούμε να μάθουμε τι συμβαίνει", λέει ο Hans Humes, επικεφαλής της Greylock. "Αλλά έχουμε αρχίσει να οργανώνουμε τους ομολογιούχους.
Πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή γι 'αυτό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης