Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Επαφές Steinmeier με πολιτικούς αρχηγούς για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου

Γερμανία: Επαφές Steinmeier με πολιτικούς αρχηγούς για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου
Απώτερος στόχος να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες
Μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε χθες με την καγκελάριο Angela Merkel, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier θα έχει σήμερα επαφές με πολιτικούς αρχηγούς στην προσπάθεια του – και βάσει όσων προβλέπει το Σύνταγμα – να αρθεί το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Steinmeier θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων αλλά με τον Martin Schulz των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο Γερμανός Πρόεδρος.
Το ενδιαφέρον εστιάζει στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ιδιαίτερα μετά το ιστορικό χαμηλό ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση για να ανασυντάξουν δυνάμεις.
Μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες, κατόπιν της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, έσπευσαν να διαμηνύσουν πως η στάση τους δεν έχει αλλάξει και ότι δεν σκοπεύουν να ενταχθούν σε ένα νέο Μεγάλο Συνασπισμό.
Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί που θα καταλήξουν οι πιέσεις του Προέδρου Steinmeier στον Martin Schulz, μια και απώτερος στόχος του Γερμανού Προέδρου είναι να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει μια περαιτέρω περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και την ΕΕ στο σύνολο της.
Πάντως και σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, οι Γερμανοί δεν συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες, καθώς το 45% τάσσεται υπέρ νέων εκλογών τη στιγμή που μόλις το 27% θα ήθελε τη συνέχιση ενός Μεγάλο Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.
Μόλις ένα 24% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης