Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η αποχώρηση Yellen προφέρει στον Trump επιπλέον χώρο για ανοικοδόμηση της Fed

tags :
MarketWatch: Η αποχώρηση Yellen προφέρει στον Trump επιπλέον χώρο για ανοικοδόμηση της Fed
Η ανακοίνωση της προέδρου της Federal Reserve, Janet Yellen, ότι θα εγκαταλείψει την κεντρική τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2018, δίνει στον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump ακόμη περισσότερο χώρο για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Fed, πιθανόν ακόμα και για δεκαετίες.
Αν και ο Trump έχει ήδη αποφασίσει να ορίσει τον Jerome Powell ως πρόεδρο, αντί της Yellen, η οποία θα μπορούσε να παραμείνει ως επικεφαλής της τράπεζας μέχρι το 2024, η αποχώρησή της δημιουργεί μία ακόμα κενή θέση για να «γεμίσει» ο αμερικανός πρόεδρος.
Η επίσης θέση-κλειδί του προέδρου της New York Fed επίσης θα έχει νέο πρόσωπο, καθώς ο William Dudley συνταξιοδοτείται, ωστόσο η αντικατάστασή του θα οριστεί από την περιφερειακή κεντρική τράπεζα και όχι από τον Trump.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της New York Fed έχει δικαίωμα ψήφου σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας.
Πριν από την ανακοίνωση της Yellen, ο αναλυτής της Oxford Economics, Terry Sheehan, τόνιζε ότι το κύμα αναχωρήσεων δίνει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει μια πιο «επιθετική» στάση έναντι των επιτοκίων.
«Οι νέοι επικεφαλής θα μπορούσαν να στραφούν σε πιο επιθετικές απόψεις νομισματικής πολιτικής και να ανατρέψουν ορισμένους από τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογραμμίζει ο Sheehan, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο διορισμός του Powell από τον Trump ως πρόεδρος υποδηλώνει ότι η απότομη στροφή στην επιθετική πλευρά του ζητήματος μπορεί να μην είναι επί τάπητος».
Επιπλέον, μαζί με τα νέα πρόσωπα που θα οριστούν στην Fed, οι πρόεδροι από τις περιφερειακές τράπεζες του Κλίβελαντ, του Ρίτσμοντ, της Ατλάντα και του Σαν Φρανσίσκο θα μετατραπούν σε μέλη που θα έχου δικαίωμα ψήφου το 2018, ένα σύνολο το οποίο έχει πιο επιθετική στάση σε σύγκριση με τους περιφερειακούς προέδρους που ψήφισαν κατά το τρέχον έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης