Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sinn: Κυβέρνηση μειοψηφίας η καλύτερη λύση για την επίλυση της γερμανικής κρίσης

Sinn: Κυβέρνηση μειοψηφίας η καλύτερη λύση για την επίλυση της γερμανικής κρίσης
Η απώλεια μέρους της δύναμης που έχει η Merkel θα αποτελέσει, τελικά, θετική εξέλιξη για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Ifo
Στην πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία, αναφέρεται άρθρο του πρώην επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, στο Project Syndicate («Germany’s Götterdämmerung»).
Όπως τονίζει η μόνη εναλλακτική που φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή η Angela Merkel δεν είναι άλλη από το να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Από τη μία πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ από την άλλη ο μόνος πιθανός σύμμαχος είναι το Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κάτι ο οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.
«Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier έχει εκφράσει την επιθυμία του να μην γίνουν νέες εκλογές, τότε μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πιθανή, εφόσον, βέβαια, η Angela Merkel δεν επιλέξει να παραιτηθεί.
Επίσης εάν γίνουν εκ νέου εκλογές τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο διαφορετικά, εκτός φυσικά εάν ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz αποφασίσει να παραιτηθεί», σημειώνει ο Sinn.
Κατά τον Sinn ανεξάρτητα από τα μέλη της κυβέρνησης μειοψηφίας (καθώς πέραν από τα CDU/CSU, μπορεί η Merkel να συνεργαστεί μόνο με τους Πράσινους ή μόνο με το FDP), αυτή είναι μία καλή λύση.
Κύρια αιτία γι’ αυτήν την άποψη του Sinn είναι ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα έδινε νέα ώθηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου τα κόμματα θα φρόντιζαν να καταθέσουν με ξεκάθαρο τρόπο τις απόψεις τους για όλα τα θέματα.
Μέχρι τώρα, σημειώνει ο Sinn, υπήρχαν συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση ήταν ισχυρή και μπορούσε να επιβάλλει τις απόψεις της, ενώ σήμερα οι βουλευτές θα κληθούν να λάβουν πραγματικά αποφάσεις.
Ταυτόχρονα, βέβαια, μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα καθιστούσε πιο αδύναμη τη Merkel σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό μπορεί να αποβεί τελικά θετικό για τη Γερμανία.
«Μία γερμανική κυβέρνηση μειοψηφίας θα αναγκάζονταν να έχει πιο ισχυρά debate σε επίπεδο κοινοβουλίου για να περάσει μεγάλες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα να εγκρίνει προτάσεις όπως αυτές που έχει καταθέσει ο Emmanuel Macron.
Αυτό είναι θετικό γιατί πλέον η Merkel δεν θα μπορεί να «περάσει» ό,τι της ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως συνέβη όταν την έπεισαν να διασώσει την Ελλάδα το 2010.
Η Merkel δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τόσο από τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn όσο και από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, καθώς οι γαλλικές τράπεζες ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Καταλήγοντας ο Sinn υποστηρίζει ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να πει κάποιος πως θα επιλυθεί η πολιτική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει Γερμανία και Ευρώπη.
Αλλά μία Merkel που θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο είναι η καλύτερη εναλλακτική που έχει αυτή τη στιγμή η Γερμανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης