Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοινωνικός προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 859 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2018

Κοινωνικός προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 859 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2018
Η εξοικονόμηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (spending review), απέφερε επιπλέον κονδύλι 260 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων
Πλεόνασμα 859 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, λόγω αύξησης εσόδων από εισφορές και οριακή μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, προβλέπει ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το 2018.
Συνολικά οι κρατικές επιχορηγήσεις για υγεία και κοινωνική ασφάλιση, εμφανίζονται μειωμένες κατά 638 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των κονδυλίων προς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία.
Η εξοικονόμηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (spending review), απέφερε επιπλέον κονδύλι 260 εκ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, κυρίως το πρώτο και το δεύτερο παιδί, επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλη την επικράτεια, ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών και ενίσχυση των προγραμμάτων για την μείωση της ανεργίας.
Το πλεόνασμα που εγγράφεται στην κοινωνική ασφάλιση προέρχεται από:
Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (περιλαμβανομένων και ρυθμίσεων οφειλών), κατά 362 εκατ. έναντι του 2017, που αποδίδεται κυρίως στην βελτίωση της απασχόλησης
-από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 151 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων, προβλέπεται να ανέλθουν στα 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 371 εκατ., κυρίως λόγω αυξημένων εισφορών του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ (από 3,33% σε 6,67% το 2018), της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης των συνταξιοδοτήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης