Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τέλμα η Γερμανία: Πιέσεις στον Schulz για «μεγάλο συνασπισμό», δεν αποκλείει νέες συζητήσεις το FDP

Σε τέλμα η Γερμανία: Πιέσεις στον Schulz για «μεγάλο συνασπισμό», δεν αποκλείει νέες συζητήσεις το FDP
Αύριο Πέμπτη 23/11 η κρίσιμη συνάντηση Steinmeier - Schulz, πιέσεις την ύστατη στιγμή για το Μεγάλο Συνασπισμό
(upd) Νέα δεδομένα προκύπτουν για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο DPA, οι Φιλελεύθεροι του FDP δεν αποκλείουν νέες συζητήσεις με το CDU/CSU και τους Πράσινου,  την ώρα που το SPD δέχεται πιέσεις για συμμετοχή στον «μεγάλο συνασπισμό».
Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση (23/11) του Προέδρου Frank Walter Steinmeier με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz, καθώς από αυτή τη συνάντηση θα κριθεί εν πολλοίς και από το εάν η Γερμανία θα ξαναπάει στις κάλπες.
Αν και το SPD, ιδιαίτερα ύστερα από το ιστορικό χαμηλό του ποσοστό στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και ότι η θέση του δεν αλλάζει παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Schulz αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις έτσι ώστε να αναθεωρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες την πολιτική τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.
Σε σημερινή του συνέντευξη στη «Passauer Neue Presse» ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD, Johannes Kahrs ζήτησε από τον Schulz να πάει στη συνάντηση με τον Γερμανό Πρόεδρο με ανοιχτή διάθεση για διάλογο.
«Δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ο Martin Schulz θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Frank Walter Steinmeier ανοιχτός στον διάλογο.
Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό» τόνισε ο Kahrs ενώ στην ίδια γραμμή και ο Bernd Westphal, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα, τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών.
«Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή.
Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να επιδείξει ευελιξία» είπε μιλώντας στη Handelsblatt ο Westphal.
Πάντως και πέρα από το ότι το 49,9% στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild (δημοσιεύεται σήμερα) τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Merkel.
Κάτι που φαίνεται να στηρίζει μόλις το 18%.
Κατά την έρευνα του INSA, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Merkel και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των Πρασίνων.
Οι τέσσερις στους δέκα έκριναν ότι η Merkel πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, αν και 24% τόνισε ότι θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, αν και δεν καταγράφηκε συναίνεση ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.
Κατά την έρευνα, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP ενώ επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του αριστερού κόμματος Die Linke.
Πάντως, ακόμα και αν γίνονταν νέες εκλογές, οι πολιτικές ισορροπίες ελάχιστα θα άλλαζαν (στην πρόθεση ψήφου το CDU λαμβάνει το 30%, το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%) και πάλι θα έπρεπε είτε να συνεργαστούν οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel με τους Σοσιαλδημοκράτες του Schulz είτε με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης