Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πόλεμος» Μαξίμου - ΝΔ για Καμμένο - Σαουδική Αραβία - Αναβολή στη Βουλή για τις 27/11

«Πόλεμος» Μαξίμου - ΝΔ για Καμμένο - Σαουδική Αραβία - Αναβολή στη Βουλή για τις 27/11
Την επιθυμία του να είναι παρών στη συζήτηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Σφοδρή πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να αναβληθεί για τη Δευτέρα 27/11  η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση στη Βουλή με κύριο θέμα την ερώτηση της ΝΔ για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε με την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να μην πραγματοποιηθεί αύριο η συζήτηση στη Βουλή καθώς, όπως αναφέρει, θέλει να είναι παρών.
«Επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου», όπως αναφέρει.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός απαντά σε «μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης» που έχουν ενορχηστρώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, όπως αναφέρει και αφού «η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη», διαμηνύει σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Όμως ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι ουδέποτε πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης, ενώ καλεί, στην κατακλείδα της επιστολής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίον και κατονομάζει ως «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας», να δείξει «το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για αύριο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γαλλία.
Η συζήτηση στη Βουλή αφορά την επερώτηση 13 βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία».
Η ΝΔ κρατά υψηλά το θέμα, καθώς υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται λόγω των λαθών και των παραλείψεων του ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Π.Καμμένος.

Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
 
22 Νοεμβρίου 2017
 
Όπως ίσως θα γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες εδώ και καιρό υποχρεώσεις μου.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Παρίσι καθώς θα παρευρεθώ σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International το οποίο με τιμά με το βραβείο «Πολιτικού σθένους» αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος με τιμά με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».
Η τιμή αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το πρόσωπο μου αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Επίσης, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να παρευρεθώ στην άτυπη θεματική Σύνοδο Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».
Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.
Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδιακασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.
Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας».

Απάντηση Μητσοτάκη

"Καλοδεχούμενη η παρουσία του κ.Τσίπρα στη Βουλή, αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο, θα τον περιμένουμε να απολογηθεί κι αυτός για μια πολύ σκοτεινή υπόθεση στη Βουλή τη Δευτέρα" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατόας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 6ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα "Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων".
     
Η ανακοίνωση του Δ. Τζανακόπουλου

«Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων.
Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες.
Γι’ αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί  και να τοποθετηθεί.
Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».

Η ΝΔ δεν δέχεται την αναβολή

Η ΝΔ δεν δέχεται την αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητά από τον Νίκο Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του.
Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία.
'Αλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών. Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί.
'Αλλωστε το θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές: Θρασύδειλος ο κ. Μητσοτάκης

Σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την άρνηση της ΝΔ να μετατεθεί η προγραμματισμένη για αύριο (23/11/2017) συζήτηση στη Βουλή.
Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ θρασύδειλο, ενώ κάνουν λόγο λάσπη και ανύπαρκτα σκάνδαλα.
«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος. Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Έκκληση ΥΠΕΞ για τα έγγραφα της Σαουδικής Αραβίας - Απαγορεύεται η δημοσίευση

Δημόσια έκκληση απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα» και να μη «δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» τα εθνικά μας συμφέροντα με τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.
Με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προβεί σε αυτή τη δημόσια έκκληση επισημαίνοντας πως «με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων».
«Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις.
Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004».
Ποινικός κώδικας ο οποίος στο άρθρο 146, υπαγορεύει ότι «όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της Πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας επίσης στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης