Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

To 2019 οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία;

To 2019 οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία;
Σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα Hurriyet, του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Nurettin Caniklim, τα πρώτα μέρη του Α/Α συστήματος S-400 θα φτάσουν στην Τουρκία του 2019, ενώ οι ΗΠΑ  προβληματίζονται…
Η Τουρκία έχει υπογράψει για την αγορά δυο πλήρων συστημάτων S-400, με άλλο ένα σε προαίρεση αγοράς. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αγοραστούν και επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα μικρού ή μέσου βεληνεκούς, που συνήθως συνοδεύουν-συμπληρώνουν τα Α/Α συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, να μην πρόκειται για μια ακόμη μπλόφα των μαιτρ του είδους Τούρκων και πράγματι να έχουν υπογράψει κανονικά την αγορά.

«Διστακτική» ακόμη η στάση των ΗΠΑ

Ήξεις αφίξεις από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από τη Τουρκία, παρά το γεγονός πως η πρόσφατη σχετική νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί ρωσικών κυρώσεων,  που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Trump, η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να διακόψει όλες τις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος, που κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρία Almaz και βρίσκεται στη «black list» των αμερικανών.
Ο Josh Rojin της Washington Post, έθεσε το ζήτημα στην πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchison, στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Halifax. Η απάντησή της ήταν «ίσως». Είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει στην Τουρκία τις συνέπειες μιας συμφωνίας με το ρωσικό αμυντικό όμιλο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Δεν γνωρίζω να έχει ληφθεί κάποια απόφαση επί του θέματος και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απάντηση», δήλωσε η Hutchison. Ο νόμος «Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act» όμως, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε χώρα προχωρά σε συναλλαγές, ειδικά αμυντικές, με τη Ρωσία.
Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολογήθηκε στους Αμερικανούς ότι αγόρασε το S-400 επειδή το χρειάζεται άμεσα, αλλά υποσχέθηκε ότι δεν θα το συνδέσει με την Α/Α ομπρέλα του ΝΑΤΟ, γεγονός που ούτως ή άλλως είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι ποιος ο λόγος αγοράς ενός πανάκριβου Α/Α συστήματος, υψηλών δυνατοτήτων, εάν αυτό δεν μπορεί να συνεργαστεί με την υπόλοιπη νατοϊκή-τουρκική αεράμυνα;
Μπορεί η Τουρκία να παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα αποκτά συστήματα που απειλούν άμεσα τις ικανότητες του ΝΑΤΟ; «Προφανώς, είναι μεγάλη ανησυχία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.  Έχουν ανταποκριθεί κάθε φορά που το ΝΑΤΟ τους έχει χρειαστεί.», δήλωσε η Hutchison.


Ήξεις – Αφίξεις…

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός άμυνας Τζιμ Μάττις προσπαθεί να προχωρήσει με την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας, παρά τις πιθανές κυρώσεις. Πρόσφατα, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Nuredin Cankecli στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου. Μετά τη συνάντηση, ο Mattis φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία της αγοράς του S-400 από τη Τουρκία. «Είναι μια απόφαση κυρίαρχου κράτους«, δήλωσε. «Είναι σαφές ότι δεν θα είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Έτσι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά πριν προχωρήσουν.».
Η αμερικανική διστακτικότητα πηγάζει προφανώς από το γεγονός πως η Τουρκία κατέχει νευραλγική γεωστρατηγική θέση και είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των αμερικανικών αμυντικών εταιριών. Οι τελευταίες, προφανώς έχουν άποψη πάνω στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και μπορούν, έως ένα βαθμό, να την επηρεάσουν έως και να την επιβάλουν.
Φυσικά και οι S-400 δεν είναι το μόνο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε πως μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν είχε φυλακίσει δώδεκα Αμερικανούς με τη κατηγορία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία και οι σωματοφύλακες του Ερντογάν, είχαν χτυπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Η Τουρκία είναι εξοργισμένη για την αμερικανική βοήθεια προς τους Κούρδους που πολεμούν τον ISIS και την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν στη Τουρκία τον Fetulah Gulen.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης