Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόσο κοντά είναι μια πολεμική σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Πόσο κοντά είναι μια πολεμική σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και συμμαχίες στη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι το Λίβανο, την Υεμένη και το Κατάρ
H συνεχιζόμενη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για αύξηση της εξουσίας και της επιρροής στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται, ωστόσο αρκετοί αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η κλιμάκωση της έντασης θα οδηγήσει τελικά σε πολεμική σύγκρουση.
Πολλές γειτονικές χώρες έχουν εισχωρήσει στη σύγκρουση όπως το Κατάρ, η Υεμένη, η Συρία και ο Λίβανος στον αγώνα για περιφερειακή κυριαρχία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Σουνιτικής κατά πλειοψηφία Σαουδική Αραβία και Σιιτικού Ιράν έχουν επιδεινωθεί, ιδίως λόγω του  συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη και την πολιτική κρίση που κατακλύζει το Λίβανο, του οποίου ο πρωθυπουργός Σ. S. Hariri παραιτήθηκε λόγω αυτού που ονόμασε ιρανική παρέμβαση.
Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις της Μέσης Ανατολής.
Πηγή στην ιρανική κυβέρνηση δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είναι ένα "ειρηνικό έθνος" αλλά ότι είναι έτοιμο για σύγκρουση, αν αυτή ήταν η μόνη επιλογή που του έμενε.
"Αγαπάμε την ειρήνη, δεν ψάχνουμε για πόλεμο, αλλά μερικές φορές πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πόλεμο", ανέφερε η πηγή.
Το Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία συγκάλεσε τους συμμάχους της στο Κάιρο για μια επείγουσα συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις "παραβιάσεις" στην περιοχή.
Η ομάδα επέκρινε το Ιράν και τον Λιβανέζικο Σιιτικό σύμμαχό του τη Χεζμπολάχ και ζήτησε επίσης ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η παρέμβαση του Ιράν, ανέφερε το Reuters.
"Το βασίλειο δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί την ασφάλειά του", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Jubeir, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι "πρέπει να σταθούμε ενωμένοι".
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανταποκρίθηκε στη συνάντηση λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της "δημιουργούν διαφορές".
Η Pat Thaker, στρατηγική αναλύτρια του Economist, δήλωσε στο CNBC ότι στο πλαίσιο "της ιστορικής και έντονης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης".
Αν ξεσπάσει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, η Thaker δήλωσε ότι "θα ήταν οι πιο επικίνδυνες στιγμές για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο.
Αλλά ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε το Ιράν θέλουν πόλεμο".
Η Pat Thaker χαρακτήρισε επίσης τις εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν ως αγώνα για θρησκευτική επιρροή στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε ακραίες διόδους για να σταματήσει οποιαδήποτε εξάπλωση της ιρανικής επιρροής.
"Η Σαουδική Αραβία θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει αυτή τη θέση ως επικεφαλής του Ισλάμ και της Μέσης Ανατολής και θα συνεργαστεί ακόμη και με το Ισραήλ για να σταματήσει το Ιράν" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν "συγκαλυμμένες" επαφές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ εν μέσω ανησυχιών για το Ιράν.

Σημεία αντιπαράθεσης

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και συμμαχίες στη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι το Λίβανο, την Υεμένη και το Κατάρ.
Οι περιφερειακές συγκρούσεις στις χώρες αυτές βλέπουν συχνά τη σουνιτική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το Σιιτικό  Ιράν να υποστηρίζουν  διάφορες φατρίες που συχνά χωρίζονται σε θρησκευτικές γραμμές.
Με τον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Υεμένης Abdrabbuh Mansour Hadi.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες του Shia Houthi πιστούς στον πρώην πρόεδρο της χώρας Ali Abdulla Saleh.
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση των βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησαν οι πολιτοφυλακές Houthi.
Οι πυραύλοι αναχαιτίστηκαν καθώς κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, δήλωσε η Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ότι θεωρούσε την επίθεση ως "δήλωση πολέμου" από το Ιράν.
Το Ιράν περιγράφει τους ισχυρισμούς ως "αβάσιμους".
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ - ήδη στο "κόκκινο" λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που προκάλεσε η Σαουδική Αραβία στη χώρα - έχουν επίσης αυξηθεί επειδή το Κατάρ αποκατέστησε διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν.
Η προσοχή έχει στραφεί και στο Λίβανο μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας S. Hariri λόγω των όσων δήλωσε για την ανάμιξη του Ιράν στα εσωτερικά του Λιβάνου και τους φόβους ότι σχεδιάζεται σχέδιο δολοφονίας του.
Υπήρξαν εικασίες ότι η παραίτηση του Hariri - που έγινε όταν βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία - ήταν ενορχηστρωμένη από την ηγεσία της χώρας και ότι κρατήθηκε ενάντια στη θέλησή του, ισχυρισμούς που ό ίδιος τους έχει αρνηθεί.
Μέσα από τη συνεχιζόμενη σύγχυση σχετικά με την παραίτησή του, ο Hariri ταξίδεψε από τότε στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου E. Macron, προτού επιστρέψει στην Βηρυτό εγκαίρως για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας της Ανεξαρτησίας την Τετάρτη, όπου ανέστειλε την παραίτησή του.

Ψυχρός πόλεμος

Ο αναλυτής Marcus Chevenix, της TS Lombard δήλωσε στο CNBC ότι οι εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας, υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, είναι δύσκολο να κατανοηθούν.
"Οι ενέργειες του Mohammed bin Salman σε εγχώριο επίπεδο είναι ριζοσπαστικές αλλά κατανοητές, αλλά σε στη διεθνή σκηνή είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν".
"Η παρέμβασή του στην Υεμένη ήταν αρκετά γρήγορη αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να καταλάβουμε το τι προσπαθούσε να κάνει.
Η παρέμβασή του στο Κατάρ ήταν για άλλη μια φορά ίσως λίγο απερίσκεπτη ίσως λίγο γρήγορη, αλλά σίγουρα αποτελεσματική κατά του Κατάρ.
Ωστόσο στο θέμα του Λιβάνου είναι ακατανόητο το τι θέλει να επιτύχει".
Ο αναλυτής εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι μια "αντίδραση" που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λιβάνου και να αποσταθεροποιήσει κάπως τη θέση της Χεζμπολάχ και ως μια προσπάθεια επίθεσης κατά του Ιράν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ωστόσο εκιτμά ότι ο πόλεμος δεν είναι επί του παρόντος αρκετά πιθανός.
"Η Σαουδική Αραβία αγωνίζεται να βρει πραγματικά έναν τρόπο να επιδεινώσει τη διαμάχη της με το Ιράν γιατί αλλά δεν εξετάζει μκια πολεμική σύγκρουση αυτή τη στιγμή ", είπε στο CNBC.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης