Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απορρίφθηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος

Απορρίφθηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος
Οι παρεμβάσεις κατά της συμφωνίας που έγιναν δεκτές και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της εφημερίδας
Σε τροχιά απρόβλεπτων εξελίξεων εισέρχεται ο Ελεύθερος Τύπος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99.
Ένα αίτημα που "κράτησε" επί μεγάλο χρονικό διάστημα και στο δικαστήριο υπήρξε σωρεία παρεμβάσεων ώστε να μην γίνει δεκτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής που κατατέθηκε στο δικαστήριο το ποσοστό συναίνεσης των πιστών ήταν μόλις 60,1% μόλις δηλαδή 0,1% πάνω από το όριο που προβλέπει η νομοθεσία.
Στις παρεμβάσεις που έγιναν κατά της επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής  και έγιναν δεκτές από το δικαστήριο υπήρξε αναφορά για φαινόμενα όπως ότι  η εταιρία στα τέλη του 2015  με βάση τον ισολογισμό που περιλαμβανόταν στη συμφωνία είχε σύνολο υποχρεώσεων 20,478 εκατ. ευρώ και το Σεπτέμβριο του 2016 (τα τελευταία στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην αίτηση) οι υποχρεώσεις της είχαν ανέλθει σε 23,1 εκ Ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές υποχρεώσεις διαμορφώνονταν σε 5,314 εκατ. ευρώ και το Σεπτέμβριο του 2016 μειώνονται  σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση επικύρωσης δραματικά σε 2,311 εκατ. ευρώ ενώ οι προμηθευτές εκτινάσσονται από 6,15 εκατ. ευρώ στα 10,5 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που τέθηκε υπό αυτά τα δεδομένα είναι πως μπορεί μια εταιρία με ετήσιο τζίρο το 2015 στα επίπεδα των εκατ. ευρώ να δημιουργεί άνοιγμα σε προμηθευτές της τάξεως των 4,35 εκατ. ευρώ σε διάστημα μόλις 9 μηνών και την ίδια στιγμή να μειώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Στο σκέλος των απαιτήσεων η εταιρία την 31/12/2015 εμφάνιζε  εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 3,2 εκ Ευρώ ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 οι απαιτήσεις έχουν εκτιναχτεί στα 5,17 εκ Ευρώ περίπου. Παρατηρείται ότι η αύξηση οφείλεται σε λοιπούς χρεώστες διάφορους αλλά και σε χρεωστικά υπόλοιπα προμηθευτών δηλαδή οι προμηθευτές έχουν πάρει ξαφνικά παραπάνω χρήματα χωρίς να έχουν παραδώσει από μια εταιρία που έχει υποβάλει αίτηση για το άρθρο 99.
Από τον πίνακα προτάσεων προς τους πιστωτές προέκυπτε μεταξύ άλλων ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Αλέξης Σκαναβής είναι πιστωτής της εταιρίας με 409.000 ευρώ και συμφωνεί να το λάβει εφάπαξ μετά την δεκαπενταετία.
Για το ποσό των 148.000 ευρώ είναι πιστωτής ο κ. Μπενέκος ο οποίος επίσης συμφωνεί να το λάβει κατά τον ίδιο τρόπο. Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα 8,253 εκατ. ευρώ είναι προς την SADB ΑΕ στις 30/09/2016 και συμφωνείται διαγραφή 99%!.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόρριψη του αιτήματος επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής αίρει την προστασία από τους πιστωτές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον λειτουργίας του Ελεύθερου Τύπου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης