Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα της Εθνικής για το γ' τρίμηνο του 2017

Euroxx: Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα της Εθνικής για το γ' τρίμηνο του 2017
Η Εθνική Τράπεζα αναμένει όφελος προ φόρων ύψους 70-80 εκατ. από τη μείωση/εξάλειψη της συνεισφοράς της στο επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων
Καλύτερα των εκτιμήσεων της Euroxx ήταν τα μεγέθη γ’ τριμήνου 2017 της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία.
Όπως τονίζεται στο γ’ τρίμηνο 2017 η ΕΤΕ είχε ζημίες 44 εκατ. ευρώ, από 52 εκατ. ευρώ που ήταν στο β’ τρίμηνο, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Euroxx είχε εκτιμήσει ότι οι ζημίες της τράπεζας θα έφθαναν στα 48 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων προβλέψεων έναντι επισφαλειών αλλά και φορολογικών δαπανών.
Αναφορικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το γ’ τρίμηνο 2017, η Euroxx αναφέρει ότι τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 7% σε τριμηνιαία βάση, εξαιτίας κυρίως της απομόχλευσης.
Οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι προμήθειες φθάνοντας στα 57 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο 2017, με αποτέλεσμα τα βασικά τραπεζικά έσοδα να διαμορφωθούν στα 435 εκατ. ευρώ (πτώση 6% σε τριμηνιαία βάση).
Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν 9% σε τριμηνιαία βάση και έφθασαν στα 354 εκατ. ευρώ, εξαιτίας και των ζημιών από trading.
Στον αντίποδα οι λειτουργικές δαπάνες ενισχύθηκαν 3% στα 238 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης του εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ προβλέψεων να υποχωρήσουν 27% σε τριμηνιαία βάση και να φθάσουν στα 116 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των NPLs ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 34,1%, με το επίπεδο κάλυψης να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσεις στο 74,1%.
Το ποσοστό των NPEs σταθεροποιήθηκε στο 45,2% και το ποσοστό κάλυψής τους στο 55,9%.
Στην Ελλάδα τα NPEs υποχώρησαν για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, με αποτέλεσμα από τα τέλη του 2015 έως και το γ’ τρίμηνο του 2017 να έχουν μειωθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια και οι καταθέσεις έφθασαν στα 43,2 δισ. και 38,8 δισ. αντίστοιχα στο γ’ τρίμηνο, με το λόγο δανείων προς καταθέσεις (L/D) να διαμορφώνεται στο 83%.
Το βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας άγγιξε το 16,8%, ενώ τα κεφάλαια που οφείλονται στον ELA υποχώρησαν στο ένα δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2017 από 2,3 δισ. που ήταν στα τέλη γ’ τριμήνου 2017.
Όπως αναφέρει η Euroxx κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε στους αναλυτές ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ουσιώδεις προσαρμογές στο σχέδιο μείωσης των NPEs, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (TAR) συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017.
Όσον αφορά το TAR, η διοίκηση υποστήριξε ότι, αν και δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα, δεν υπάρχει τίποτα που να την ανησυχεί.
Όσον αφορά τόσο τα αναμενόμενα IFRS 9, η τράπεζα απέφυγε να παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες.
Η Εθνική σημείωσε ότι η επίδραση από την υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων σε σχέση με το "Titlos" δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια (άμεση πλήρωση των ιδίων κεφαλαίων και προσαρμογή του κεφαλαίου για το σύνολο των επιπτώσεων, χωρίς εφαρμογή περιόδου σταδιακής εφαρμογής).
Λογιστικά, η διοίκηση σημείωσε ότι τα έσοδα από τόκους ύψους 160 εκατ. από τον "Titlos" (που τώρα ενισχύουν τα ΝΙΙ) θα αναταξινομηθούν στο πλαίσιο των IFRS 9 στο κονδύλι των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει ίδιο ή να είναι ελαφρώς θετικό.
Όσον αφορά την Targeted Review of Internal Models (TRIM), η διοίκηση σημείωσε ότι αυτό πρέπει να αντισταθμιστεί από τη θετική επίδραση των συμφωνημένων συναλλαγών πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banca Romaneasca και της Vojvodjanska Banka κατά 200 μονάδες βάσης.
Όσον αφορά τις προοπτικές της P&L για το 2018, η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θετικές συνέπειες από το NII.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα αναμένει όφελος προ φόρων ύψους 70-80 εκατ. ευρώ από τη μείωση/εξάλειψη της συνεισφοράς της στο επικουρικό ταμείο των συνταξιούχων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης