Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Σε υψηλό 40 ετών το γεωπολιτικό ρίσκο - Αναμένει ράλι για το χρυσό

tags :
Citi: Σε υψηλό 40 ετών το γεωπολιτικό ρίσκο - Αναμένει ράλι για το χρυσό
Σε κάθε ήπειρο, υπάρχουν πολιτικές αναταράξεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας
Οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν αρχίσει να γίνονται ελκυστικότερες λόγω του αυξημένου και συνεχιζόμενου γεωπολιτικού ρίσκου αναφέρει σε report της η Citi.
Όπως αναφέρει η Citi σε κάθε ήπειρο, υπάρχουν πολιτικές αναταράξεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.
Την τρέχουσα εβδομάδα οι ΗΠΑ αυξάνοντας τις πιέσεις τους στην Πιονγκγιανγκ έβαλαν τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η καγκελάριος Angela Merkel χάνει την πολιτική της κυριαρχία στη Γερμανία και η ΕΕ, ενώ στην Μέση Ανατολή αυξάνεται η ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Τι σημαίνει αυτό για τον χρυσό;
Αρκετά απλά ο ρόλος της ως ασφαλούς καταφυγίου είναι τώρα στο ισχυρότερο σημείο τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με την Citigroup.
"Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία συνεπάγεται ότι η ζήτηση για χρυσό θα συνεχίσει να αυξάνεται".
"Σπάνια υπάρχει τέτοια πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας", σύμφωνα με την Citigroup. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νομισματικής Ένωσης, αυτό δεν αποτελεί καλό στοιχείο για την ΕΕ ή και για το ευρώ.
Οι επενδυτές αποτιμούν πλέον τις επενδύσεις σε χρυσό ως τις πλέον ασφαλές την ώρα που αυξάνονται οι γεωπολιτικοί και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι που δημιουργούν αύξηση του ρίσκου για επενδύσεις σε μετοχές και τα ομόλογα.
Αυτό αποδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Χρυσού.
Η ζήτηση φυσικών χρυσών ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε κατά 17% το τελευταίο τρίμηνο.
Αυτό, λέει η Citi, είναι το νέο φυσιολογικό.
"Οι προσφορές για χρυσό φαίνεται να εμφανίζονται όλο και συχνότερα και μπορεί να είναι το νέο κανονικό.
Εν ολίγοις, το κίτρινο μέταλλο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές ως πολιτική και αντιστάθμιση του κινδύνου" αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi.     

Ποιοι είναι σήμερα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Αυτό που αφορά τα σημερινά ζητήματα είναι ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι φαίνεται να είναι πολιτικοί, οικονομικοί, και περιβαλλοντικοί και όλοι τους ταυτόχρονα.
Αυτό δημιουργεί νέους, μη εκτιμώμενους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όταν τα προβλήματα είναι οικονομικά, τα think tanks αναπτύσσουν τα μοντέλα και τις θεωρίες που έχουν τόσο προσεκτικά κατασκευάσει για αυτές τις καταστάσεις.
Αυτό τους δίνει αλλά και στις αγορές την αδικαιολόγητη εμπιστοσύνη ότι έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν το μέλλον και συνεπώς μπορούν να τιμολογήσουν τους κινδύνους.
Σήμερα τα προβλήματα είναι τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Αυτό είναι ανησυχητικό όπως αναφέρει η Citi για όσους αγαπούν ένα καλό οικονομικό μοντέλο.
Δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθούν οι πολιτικές εντάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποτυχία των δημοσκόπων να προβλέψουν την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία και την εκλογή Trump στην αμερικανική προεδρία.
Όταν ξεπηδούν σοβαρά πολιτικά ζητήματα, τότε δημιουργούνται και οικονομικά ζητήματα και συνήθως απρόβλεπτα.
Οι αναλυτές της Citi αναγνωρίζουν τις εκλογές, τα δημοψηφίσματα, τις στρατιωτικές επιθέσεις και τις μακροοικονομικές κρίσεις, ως μερικά από τα βασικά γεωπολιτικά γεγονότα που θα επηρεάσουν θετικά τις επενδύσεις σε χρυσό.
Ανατρέχοντας στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές αυξήθηκαν συχνότερα κατά τη διάρκεια των περιόδων αβεβαιότητας.
Ως εκ τούτου, η Citigroup αναμένει η τιμή του χρυσού να αυξηθεί άνω των 1.400 δολαρίων ανά ουγκιά "για παρατεταμένες περιόδους έως το 2020".
Είναι ενδιαφέρον ότι μια γρήγορη ματιά στο παρακάτω γράφημα υποδηλώνει ότι η τιμή του χρυσού είναι περισσότερο ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής παρά από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ο χρυσός αναφέρεται συχνά ως ασφαλές καταφύγιο.
Τι είναι όμως το ασφαλές καταφύγιο;
Μια επένδυση που αναμένεται να διατηρήσει την αξία της ή ακόμα και να αυξήσει την αξία της σε περιόδους αναταραχής στην αγορά.
Τα ασφαλή καταφύγια επιδιώκουν οι επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση ύφεσης της αγοράς. Ωστόσο, όσα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου καθώς οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν και αυτό που φαίνεται να είναι μια ασφαλής επένδυση σε μια κάτω αγορά θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επένδυση σε μια άλλη κάτω αγορά.
Η γνώμη αυτή αντικατοπτρίζεται στις δραστηριότητες των ιδιωτών επενδυτών, των θεσμικών επενδυτών και των κυβερνήσεων. Όλοι έχουν αυξήσει τις αγορές φυσικού χρυσού τους τελευταίους μήνες, προκειμένου μειώσουν το ρίσκο των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων.

     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης