Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για τους μετανάστες στην Ελλάδα

ABC: Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για τους μετανάστες στην Ελλάδα
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, ένας από τους κύριους χώρους άφιξης, όπου τα κέντρα υποδοχής είναι για 1.500 μετανάστες
Είκοσι διεθνείς και ελληνικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικές οργανώσεις κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, να τερματίσει την πολιτική της διαμονής μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ABCNews.
Εκφράζοντας την "επείγουσα ανησυχία" για τον σοβαρό υπερπληθυσμό, οι οργανισμοί ανέφεραν ότι πολλοί μετανάστες αναγκάστηκαν να ζήσουν σε καλοκαιρινές σκηνές καθώς ο χειμώνας βαραίνει.
"Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον εγκλωβισμό των ανθρώπων, σε αυτές τις τρομερές συνθήκες στα νησιά για άλλο έναν χειμώνα", δήλωσε η Eva Cosse, ερευνητής της Human Rights Watch στην Ελλάδα σε κοινή ανακοίνωση τύπου με τις άλλες οργανώσεις.
"Η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως για να άρουν τα εμπόδια για τους ανθρώπους που λαμβάνουν τη φροντίδα και την βοήθεια που χρειάζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα".
Η Ελλάδα ήταν η κύρια διαδρομή στην ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έως ότου μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο 2017, έκλεισε το λεγόμενο βαλκανικό δρομολόγιο από την Ελλάδα προς τον πιο ευημερούντα ευρωπαϊκό βορρά.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές τουρκικές ακτές, θα κρατηθούν σε στρατόπεδα στα νησιά εν αναμονή της απέλασης στην Τουρκία, εκτός εάν έχουν υποβάλει επιτυχώς αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.
Αν και η συμφωνία μείωσε τη ροή των μεταναστών, εκατοντάδες εξακολουθούν να πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά κάθε εβδομάδα.
Μην έχοντας που να πάνε και ανίκανοι να φτάσουν στην ενδοχώρα, οι εγκαταστάσεις στα νησιά δεν αρκούν.
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, ένας από τους κύριους χώρους άφιξης, όπου τα κέντρα υποδοχής είναι για 1.500 μετανάστες.
Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία τη Δευτέρα, με επικεφαλής τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαλήνο, καθώς οι τοπικές δημοτικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, για να διαμαρτυρηθούν για τον υπερπληθυσμό και τις συνθήκες για τους μετανάστες.
Οι αρχές στη Λέσβο και σε άλλα τέσσερα ανατολικά ελληνικά νησιά, απαιτούν να επιβαρυνθούν και άλλες περιοχές με το βάρος της φιλοξενίας των καταυλισμών, τα οποία ανέρχονται έως και τέσσερις φορές σε σχέση με τη χωρητικότητα των πέντε νησιών.
Η Jana Frey, διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως "ζήτημα ζωής και θανάτου" και είπε ότι δεν υπάρχει "καμία απολύτως δικαιολογία" για τις τρέχουσες συνθήκες.
"Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο", είπε.
"Ζωές θα χαθούν πάλι, αυτό το χειμώνα, εκτός και αν επιτραπεί στους ανθρώπους να μετακινηθούν, με οργανωμένο και εθελοντικό τρόπο, στην ηπειρωτική χώρα".
Οι 20 οργανισμοί δήλωσαν ότι οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ενώ 10.925 άνθρωποι μένουν σε εγκαταστάσεις σε τρία νησιά με χωρητικότητα υποδοχής 3.924 μεταναστών.
Πολλοί, όπως δήλωσαν, αναγκάζονται να ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.
"Ο εξαναγκασμός των αιτούντων άσυλο να παραμείνουν σε συνθήκες που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και είναι επιβλαβείς για την ευημερία τους, την υγεία και την αξιοπρέπεια δεν μπορούν να δικαιολογηθούν", ανέφεραν.
Ενώ η προτιμώμενη διαδρομή να περάσπουν παράνομα στην Ελλάδα παραμένει από την τουρκική ακτή στα κοντινά νησιά, πολλοί επίσης διασχίζουν τον ποταμό που διασχίζει τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Την Τετάρτη, η ελληνική αστυνομία δήλωσε ότι το σώμα ενός ανθρώπου που πιστεύεται ότι είναι μετανάστης, βρέθηκε την προηγούμενη μέρα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε μια ορεινή περιοχή στη βόρεια Ελλάδα.
Η αστυνομία δήλωσε ότι ο άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών και από αφρικανική ή ασιατική καταγωγή, βρέθηκε έξω από ένα ορεινό χωριό στην περιοχή του Έβρου.
Η περιοχή βρίσκεται σε μια διαδρομή λαθρομετανάστευσης, με τους ανθρώπους να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία και στη συνέχεια να προσπαθούν να περάσουν από τα Βαλκάνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης