Δε βγήκε «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Δε βγήκε «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Η Κομισιόν απορρίπτει μέσω της DGcomp το αίτημα να συμπεριληφθεί γραπτώς στη συμφωνία για το market test η χορήγηση παράτασης ζωής 32.000 ωρών για το σταθμό του Αμυνταίου
Χωρίς αποτέλεσμα έκλεισε ο σημερινός κύκλος επαφών του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου στις Βρυξέλλες όπου έχει μεταφερθεί το πεδίο των διαπραγματεύσεων τόσο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test, όσο και για το μέλλον των μονάδων του Αμυνταίου.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη (23/11), αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έδινε το υπουργείο Ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με την οποία ως γνωστόν γίνεται η διαπραγμάτευση, απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί γραπτώς στη συμφωνία για το market test η χορήγηση παράτασης ζωής 32.000 ωρών για το σταθμό του Αμυνταίου, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στην πολιτική της ΕΕ για τον περιορισμό των ρύπων.
Όπως έχει γράψει το World Energy News την Πέμπτη 16/11 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιδιώκει, στη συμφωνία για το market test, να προβλεφθεί γραπτώς ότι θα δοθεί παράταση ζωής στο σταθμό του Αμυνταίου για 32.000 ώρες (περίπου 4 χρόνια), ώστε στο μεσοδιάστημα η ΔΕΗ - πιθανώς σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή - να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων με βάση τις νέες προδιαγραφές της ΕΕ.
Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο θα δώσουν τη δυνατότητα ανανέωσης των αδειών λειτουργίας των δυο μονάδων ώστε αυτές να μπορούν πλέον να λειτουργήσουν για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια.

Αρνητική στάση από τη DGcomp

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DGcomp απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο το κατ’ αρχήν αίτημα της παράτασης των 32.000 ωρών (το οποίο έχει ήδη απορριφθεί μια φορά από την Κομισιόν όταν το είχε θέσει η ΔΕΗ), όσο και το γενικότερο σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, επικαλούμενη τα νέα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα που θα ισχύουν για τις μεγάλες μονάδες καύσης όσον αφορά στα όρια εκπομπών για όλους τους τύπους ρύπων όπως οξείδια του αζώτου NOx, διοξείδιο του θείου SO2 και μικροσωματίδια σκόνης PM.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι εκπρόσωποι της DGcomp επέμειναν στο ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά εδώ και καιρό, αφού η έγκριση της έγινε τον Απρίλιο και η Ελλάδα υπερψήφισε τις αλλαγές.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο εξ αρχής η DGcomp ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ένταξη των μονάδων του Αμυνταίου στο market test και επέμεινε για τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη Φλώρινα.
Η σημερινή εμπλοκή καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις συζητήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Βερροιόπουλος και όλα δείχνουν ότι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον έως την έλευση των επικεφαλείς της Τρόικας στην Αθήνα στις 28/11, οπότε και θα το χειριστεί απευθείας ο κ. Σταθάκης.
Έτσι το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Σταθάκης θελήσει να σηκώσει το βάρος της καθυστέρησης του συνόλου της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου πάντως μεταδίδεται ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους υπουργούς των οποίων τα θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πηγή:www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS