Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Τα ενεργειακά δεν θα μπλοκάρουν τη γ΄αξιολόγηση παρά τα εμπόδια για τους λιγνίτες με την DGcomp

tags :
Σταθάκης: Τα ενεργειακά δεν θα μπλοκάρουν τη γ΄αξιολόγηση παρά τα εμπόδια για τους λιγνίτες με την DGcomp
Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίζονται σήμερα με στόχο να αρθούν τα εμπόδια
(upd) Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης ότι θα κλείσει ακόμα και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία σε συνάντηση που έχει ο ίδιος ο κ. Σταθάκης με τους επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα.
Όπως είναι γνωστό, χθες και σήμερα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις για το θέμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον ΓΓ κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Ο κ. Σταθάκης που επιβεβαίωσε ότι χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο όπως είπε, δεν αποτελεί είδηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θα μπλοκάρει η τρίτη αξιολόγηση από τα ενεργειακά».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το worldenergynews.gr. σοβαρή εμπλοκή, η οποία μάλιστα κινητοποίησε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε σε συνάντηση τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που διεξάγονται στις Βρυξέλλες με τη DGcomp.

Η ελληνική πλευρά που εκπροσωπείται από κλιμάκιο με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία νέα αιτήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης και του ΑΗΣ Μελίτη.
Ειδικότερα, ζήτησε αναβολή του market test για το πρώτο δίμηνο του 2018, παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς από τις 17.000 ώρες στις 32.000 ώρες, καθώς και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που διαθέτει η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε τρίτους.
Η DGcomp δήλωσε αναρμόδια για τα δύο τελευταία θέματα, καθώς το μεν πρώτο  εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ενέργειας και το δεύτερο στην αρμοδιότητα των θεσμών, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν και να οριστεί νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη 23/11.

Παρέμβαση Τσίπρα – Συναντήθηκε με Σταθάκη

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συνάντηση τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για να αξιολογήσουν την στάση της κυβέρνησης στην σημερινή συνάντηση, αλλά και να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για όλα τα ενεργειακά θέματα που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Με κύριο ζητούμενο την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πάντως το αίτημα για αναβολή του market test για το πρώτο δίμηνο του 2018 αντιστρέφεται αυτό το στόχο, καθώς το προαπαιτούμενο που τέθηκε από το μνημόνιο για να είναι ολοκληρωμένο προϋποθέτει, έγκριση της λίστας των μονάδων που θα πουληθούν από την DGcomp, market test και νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησής τους.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχε διαφανεί, ότι δηλαδή τα ενεργειακά θα κρίνουν την πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης