Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Γερμανία έχει ισχυρή οικονομία αλλά αβέβαιο πολιτικό μέλλον

ING: Η Γερμανία έχει ισχυρή οικονομία αλλά αβέβαιο πολιτικό μέλλον
Στη Γερμανία αυτό που παίζει ρόλο, τις τελευταίες μέρες, είναι η πολιτική και όχι η οικονομία
Αν και η γερμανική οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, το πολιτικό outlook παραμένει απόλυτα αβέβαιο, αναφέρεται σε ανάλυση της ING.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της ING, Carsten Brzeski, στη Γερμανία αυτές τις μέρες αυτό που παίζει ρόλο είναι η πολιτική και όχι η οικονομία.
Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα τους προσπαθούν να βρουν λύσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
«Η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια στη Γερμανία δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά για την ίδια τη Γερμανία» επισημαίνει ο Brzeski.
Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος Steinmeier είναι επικεφαλής.
Και πριν προκαλέσει πρόωρες εκλογές θέλει να διερευνήσει άλλες επιλογές για την κυβέρνηση πριν στείλει τους Γερμανούς ψηφοφόρους στις κάλπες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Steinmeier είπε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι η πρώτη επιλογή.
Κατά συνέπεια, ο ίδιος έχει αρχίσει και θα συνεχίσει έως την επόμενη εβδομάδα να διερευνά άλλες επιλογές.
Σύμφωνα με την ING οι επιλογές είναι οι εξής:
1. Μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD: η μόνη εφικτή λύση στον λεγόμενο Τζαμάικα.
Ωστόσο, οι ηγέτες του SPD αυτή την εβδομάδα επανέλαβαν την θέση τους ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Παρ' όλα αυτά, η πίεση εντείνεται στο SPD ώστε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ING αν και ο μεγάλος συνασπισμός θα ήταν η μόνη λύση για σταθερή κυβέρνηση, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για το SPD καθώς στις επόμενες εκλογές σε τέσσερα χρόνια από τώρα, πολύ λίγοι ψηφοφόροι θα επιβραβεύσουν το SPD για τη στροφή 180 μοιρών για το καλό της χώρας.
2. Κυβέρνηση-Τζαμάικα: Ο πρόεδρος Steinmeier φαίνεται να είναι πρόθυμος να επιστρέψει το CDU, το CSU, το FDP και τους Πράσινους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
3. Κυβέρνηση μειοψηφίας: Αν και δεν έχει ξανασυμβεί στη Γερμανία πριν, η επιλογή της κυβέρνησης μειοψηφίας είτε μόνο των CDU/CSU είτε μαζί με τους Πράσινους (ή το FDP) θα ήταν μια επιλογή για τον Steinmeier.
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι νέες εκλογές φαίνονται σαν το πιο πιθανό σενάριο για τη Γερμανία, πιθανόν έπειτα από μια μικρή περίοδο μειοψηφικής κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανάλυση του Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης