Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η 13η Δ.Ε.Ε. τίμησε τα 75 χρόνια του Ιερού Λόχου

Η 13η Δ.Ε.Ε. τίμησε τα 75 χρόνια του Ιερού Λόχου
Λαμπρή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με τη συμμετοχή παλαιμάχων και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του «ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ», πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου. Η εκδήλωση περιέλαβε:
- Oμιλία από τον Ιερολοχίτη Επίτιμο Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κόρκα.
- Ομιλία από τον Άγγλο ιστορικό και συγγραφέα κ. Alan Ogden.
- Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ιερός Λόχος – Ιστορία ενός θρύλου», παραγωγή White Fox και Cosmote History Channel.
- Aπονομή διακρίσεων στους εν ζωή Ιερολοχίτες και Εθνοφύλακες.


Ο Ιερός Λόχος ήταν ελληνική στρατιωτική "μονάδα ειδικών δυνάμεων" που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 στη Μέση Ανατολή, και αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων, της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, αλλά και από μαθητές της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε.

Πολέμησε στο πλευρό της βρετανικής ταξιαρχίας Special Air Service (SAS) στην έρημο της Λιβύης, καθώς επίσης και με τις ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Philippe Leclerc de Hauteclocque στην Τυνησία. Tέλος υπό τον Άγγλο ταξίαρχο Τurnboul διοικητή της βρετανικής ταξιαρχίας καταδρομών, σε συνεργασία με τον ταξίαρχο Jellicoe διοικητή της μονάδας Special Boat Section (SBS) σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και απελευθέρωσης νήσων Αιγαίου.
Ο Ιερός Λόχος διαλύθηκε τον Αύγουστο του 1945, ενώ απετέλεσε τον πρόδρομο των Λ.Ο.Κ. και των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Γενικά η δράση του Ιερού Λόχου ήταν κυρίως επιχειρήσεις καταδρομικές και εκκαθαριστικές με σημαντικά αξιόλογα αποτελέσματα, τόσο στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης