Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ένας παράλογος ηθοποιός στη Μέση Ανατολή

CNBC: Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ένας παράλογος ηθοποιός στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χώρα παρουσιάζει αυξημένη επιθετικότητα στα εξωτερικά της ζητήματα, καθώς ο περιφερειακός ρόλος των ΗΠΑ υποχωρεί
Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρυνθεί από τον παραδοσιακό τους ρόλο στην περιοχή, σύμφωνα με τον γεωπολιτικό στρατηγικό αναλυτή της Standard Chartered, Philippe Dauba-Pantanacce.
«Βλέπουμε μία σειρά από λανθασμένους υπολογισμούς», δήλωσε στο CNBC ο Dauba-Pantanacce, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τείνουμε να πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ένα παράλογος ηθοποιός στη Μέση Ανατολή».
Τα παραπάνω σχόλια έρχονται καθώς οι δράσεις της χώρας στην εξωτερικής της πολιτική αναγκάζουν όλο και περισσότερο την αστάθεια στα μικρότερα έθνη, όπου οι αναλυτές πιστεύουν ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις θρησκευτικές διαιρέσεις.
Οι σχετικές κινήσεις έχουν ξεδιπλωθεί στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ της Σαουδικής Αραβία και του Ιράν, ενώ σύμφωνα με τον Dauba-Pantanacce, κάθε απόπειρα του Ριάντ να επέμβει σε γειτονικές χώρες είχε αντίθετα αποτελέσματα απ' ότι ήθελε, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Λίβανο.
Την Τετάρτη (22/11), ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saad Hariri, ανέστειλε την παραίτηση που είχει ανακοινώσει, ώστε να ανοίξει «μία νέα πύλη για υπεύθυνο διάλογο».
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη Βηρυτό το βράδυ της Τρίτης (21/11) μετά από μία απροσδόκητη παραμονή δύο εβδομάδων στη Σαουδική Αραβία, απ' όπου και ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου.
Αυτό οδήγησε στην ευρεία εικασία ότι ο πρωθυπουργός «κρατήθηκε όμηρος» καθώς υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των αναλυτών ότι η Σαουδική Αραβία ανάγκασε τον Hariri να παραιτηθεί.
Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μέρος της εκστρατείας της για την απομόνωση της Χεζμπολάχ και το «πάγωμα» της συμμετοχής της στις περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες, σύμφωνα με τον Dauba-Pantanacce, «το σουνητικό βασίλειο έχει συμφέροντα όπως η Υεμένη και η Συρία».
Ωστόσο, «η στρατιωτική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη προκάλεσε μεγαλύτερη συμμετοχή του Ιράν και οι ενέργειές της σχετικά με τον Λίβανο ένωσαν την διαιρεμένη χώρα».
«Βλέπουμε ένα ξέσπασμα ενότητας στον Λίβανο για τον πρωθυπουργό επειδή εξέλαβαν τη στάση της Σαουδικής Αραβίας ως ταπεινωτική για τον Λίβανο», τονίζει ο αναλυτής, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «η ενότητα ξεπέρασε το ρόλο της χώρας στη σχετική σύγκρουση».
Επιπλέον, ο Dauba-Pantanacce σημείωσε ότι «η παρακμή» των ΗΠΑ από τον παραδοσιακό τηγς ρόλο στην περιοχή ευθύνεται εν μέρει για την αυξανόμενη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης