Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι αδύναμες ιταλικές τράπεζες απειλούν την οικονομική ανάκαμψη

Capital Economics: Οι αδύναμες ιταλικές τράπεζες απειλούν την οικονομική ανάκαμψη
Ευάλωτες οι ιταλικές τράπεζες λόγω του ύψους των NPLs
Οι αδύναμες ιταλικές τράπεζες, με το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), απειλούν την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, προειδοποιεί η Capital Economics.
Το ύψος των NPLs στις ιταλικές τράπεζες φτάνει το 17,5% των συνολικών δανείων (320 δισ. δολ.) έναντι 5,4% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.
«Αυτό που ίσως είναι λιγότερο κατανοητό ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν τα κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών αλλά και την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Το επίπεδο δανεισμού από τις ιταλικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 11%, χαμηλότερα από τα υψηλά στα τέλη του 2011 και εξακολουθεί να συρρικνώνεται.
Για παράδειγμα στη Γαλλία ο δανεισμός διαμορφώνεται στο 13%, πάνω από τα επίπεδα του 2011.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία βελτίωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2016, μόλις το 1,5% των δανείων προς τα νοικοκυριά κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τα προ κρίσης επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές τράπεζες αφαιρούν τα NPLs από τους ισολογισμούς τους.
Επιπλέον, οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες τους οποίους προωθεί η ΕΚΤ για την κάλυψη του 100% των προβλέψεων για τα NPLs,  προκαλεί επιπλέον προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες.
Όσον αφορά την ιταλική οικονομία, η Capital Economics εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να βασιστούν στην ανάπτυξη για τη μείωση των NPLs.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές δεν προβλέπουν κρίση στην Ιταλία, ωστόσο προειδοποιούν ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στην έλλειψη εμπιστοσύνης.
Αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης το 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης