Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μείωση ζημιών και περιορισμός NPΕs για την ΕΤΕ στο γ’ τρίμηνο 2017

Reuters: Μείωση ζημιών και περιορισμός NPΕs για την ΕΤΕ στο γ’ τρίμηνο 2017
«Η ΕΤΕ θα κατορθώσει να μειώσει περαιτέρω τα NPEs και να επιτύχει τους στόχους της», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκης
Στα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου αλλά και εννεαμήνου 2017 της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Όπως υπογραμμίζεται η ΕΤΕ παρέμεινε ζημιογόνα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 εξαιτίας των αδύναμων εσόδων από τόκους και των ζημιών λόγω trading.
Παράλληλα αναφέρεται ότι εν γένει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα επιβληθούν σε stress tests από την ΕΚΤ το 2018 αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια που έχουν δώσει, καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία και η υψηλή ανεργία έχουν αφαιρέσει από αρκετούς δανειολήπτες την ικανότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Στην έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 οι ελληνικές τράπεζες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 14,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 5,5% των συνολικών δανείων που είχαν δώσει.
Το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 106,9 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή στο 51% των συνολικών δανείων τους.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν το επίπεδο των ΝΡΕs στα 66,7 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή αυτό να διαμορφωθεί στο 34% των συνολικών δανείων που έχουν προσφέρει», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκης, υποστήριξε ότι για έκτο διαδοχικό τρίμηνο η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει τα NPEs, τα οποία έχουν περιοριστεί κατά 3,5 δισ. ευρώ από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έως και σήμερα.
Ο βασικός δείκτης CET-1 κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έφθασε στο 16,8%, εξαιρουμένης της θετικής επίδρασης από την πώληση ή απέκδυση θυγατρικών μονάδων, διαδικασίες που αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης