Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στο 2,8% η ανάπτυξη του Λουξεμβούργου το 2017 – Στο 23% του ΑΕΠ το χρέος

tags :
Moody's: Στο 2,8% η ανάπτυξη του Λουξεμβούργου το 2017 – Στο 23% του ΑΕΠ το χρέος
Η Moody's αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση για την ανάπτυξη του Λουξεμβούργου 
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη του Λουξεμβούργου («Aaa», σταθερό outlοοk) το 2017, από 4,3% σε 2,8%, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αναμένει ο λόγος δημοσίου χρέος/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 23%, στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το πιστωτικό προφίλ του Λουξεμβούργου αντανακλά τα πολύ υψηλά επίπεδα πλούτου, την ισχυρή ανάπτυξη, τις σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις και το υγιές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο υποστηρίζεται από τα ισχυρά δημοσιονομικά και φορολογικά πλαίσια.
Ένα από τα ισχυρά πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις, που αντικατοπτρίζουν τη μακρά ιστορία δημοσιονομικής σύνεσης, η οποία και οδήγησε σε πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος, επισημαίνεται.
Οι κυριότερες προκλήσεις για το μικρό κράτος Λουξεμβούργου σχετίζονται με την αβεβαιότητα σχετικά με τις -μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες- προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, υπό το πρίσμα των σημαντικών αλλαγών που σημειώνονται στα ρυθμιστικά και εποπτικά πλαίσια του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Επιπλέον, ενδέχεται να αμφισβητηθεί το (σσ: πολύ ευνοϊκό) φορολογικό περιβάλλον της χώρας.
Η υψηλή εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργαζομένους καθιστά το Λουξεμβούργο ευάλωτο στις ενδεχόμενες μεταβολές των μεταναστευτικών ροών, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών κατοικιών και του χρέους των νοικοκυριών, είναι ένας δυνητικός μεσοπρόθεσμος κίνδυνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης