Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το πείραμα της ψηφιακής δημοκρατίας που παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα

tags :
FT: Το πείραμα της ψηφιακής δημοκρατίας που παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα
Το πείραμα της ψηφιακής δημοκρατίας παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα και φέρνει κοντά τους πολίτες με τους πολιτικούς
Όταν οι τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν και η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους πολιτικούς αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, δύο προγραμματιστές θεώρησαν ότι ένα λογισμικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση της δημοκρατίας της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times.
Δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα την "Your Priorities" η οποία επιτρέπει στους πολίτες να προτείνουν νόμους, πολιτικές και μέτρα προϋπολογισμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ψηφιστούν από άλλους χρήστες.
"Σκεφτήκαμε: Αν καταφέρουμε να συνδέσουμε τους πολίτες με την κυβέρνηση, τότε θα δημιουργούσαμε ένα διάλογο που τελικά θα οδηγούσε σε καλύτερες αποφάσεις", λέει ο Robert Bjarnason, διευθύνων σύμβουλος του Citizens Foundation, της εταιρείας που δημιούργησε την πλατφόρμα "Your Priorities" .
Ο κ. Bjarnason και ο συν-ιδρυτής της Citizens Foundation, Gunnar Grimsson, χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα πολιτικής με τίτλο "Better Reykjavik" λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010.
Ο Jon Gnarr, τότε δήμαρχος του Ρέικιαβικ, ενθάρρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα προκειμένου να κάνουν προτάσεις πολιτικής και ανέλαβε τη δέσμευση να χρηματοδοτήσει τις δέκα κορυφαίες ιδέες κάθε μήνα.
Επτά χρόνια αργότερα, η ιστοσελίδα "Better Reykjavik" έχει περίπου 20.000 χρήστες και 769 από τις ιδέες τους έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται πορτάσεις για την αύξηση της οικονομικής στήριξης για τους άστεγους της πόλης, τη μετατροπή ενός πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε κέντρο νεότητας.
Η πλατφόρμα "Your Priorities" έχει επίσης δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Εσθονία, η Αυστραλία, η Σκωτία, η Ουαλία, η Νορβηγία και η Μάλτα. Στην Εσθονία, επτά προτάσεις έγιναν νόμοι, περιλαμβανομένης μιας πρότασης η οποία απαγορεύει τις χρηματικές δωρεές από εταιρείες σε πολιτικά κόμματα και μίας άλλης που απαιτεί από το εθνικό κοινοβούλιο να συζητά οποιαδήποτε πρόταση με περισσότερες από 1.000 ψήφους.
Το λογισμικό αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας τάσης των ανθρώπων να επιδιώκουν την αύξηση της επιρροής που εξασκούν στους πολιτικούς τους.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, η εφαρμογή MiVote επιτρέπει στους ανθρώπους να ψηφίζουν επί θεμάτων που συζητούνται στο κοινοβούλιο.
"Η πολιτική έχει χτυπήσει σε "τοίχο" με τους βουλευτές να είναι απομονωμένοι από τον λαό", λέει ο Halldor Svansson, μέλος του αντισυμβατικού Pirate Party που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ.
"Πρώτα μας ψηφίζουν οι πολίτες και στη συνέχεια δεν τους εμπλέκουμε στις αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε για τη ζωή τους", λέει.
"Αυτές οι εποχές έχουν περάσει.
Αυτή ήταν η κύρια ιδέα πίσω από την πλατφόρμα, δηλαδή να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για συζήτηση που θα ήταν σε θέση να επηρεάσει την πολιτική, με έναν δομημένο τρόπο".
Ωστόσο, η τεχνολογία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, λέει ο κ. Gnarr, ο οποίος προσθέτει ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι το λογισμικό δεν προσελκύει τόσο νέους ανθρώπους όσο έλπιζε.
Η αδιαφορία για την πολιτική, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό.
"Έλπιζα ότι η ιστοσελίδα "Better Reykjavik" θα ήταν η τέλεια λύση", λέει.
"Μπορεί να μην είναι, αλλά είναι μία από τις πολλές λύσεις για την κρίση της δημοκρατίας και ένας τρόπος για να ωθήσει τους πολίτες να ψηφίζουν".
Το Ίδρυμα Πολιτών χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την πόλη του Ρέικιαβικ και την ΕΕ.
 Το 2011, ο οργανισμός ξεκίνησε την πρωτοβουλία "Better Neighborhoods", μια ηλεκτρονική πύλη που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν ένα τμήμα του προϋπολογισμού για την κατασκευή υποδομών του Ρέικιαβικ.
Περίπου 18 εκατ. ευρώ, ή το 6% του προϋπολογισμού της πόλης για το 2017, έχουν διατεθεί για να δαπανηθούν μέσω της "Better Neighborhoods".
Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών της Ισλανδίας τον Οκτώβριο του 2017, 10 από τα 11 πολιτικά κόμματα δημοσίευσαν τις εκλογικές τους θέσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "Your Priorities"ς, επιτρέποντας στους ψηφοφόρους να σχολιάσουν τις πολιτικές και να προτείνουν νέες.
Αυτός ο διαδραστικός ιστότοπος προσέλκυσε 22.000 επισκέπτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης