Χρηματιστήριο

Ο περιορισμός της ενημέρωσης βυθίζει στην απαξίωση δεκάδες μετοχές – Η περίπτωση 9μήνου

Ο περιορισμός της ενημέρωσης βυθίζει στην απαξίωση δεκάδες μετοχές – Η περίπτωση 9μήνου
Αυτήν την περίοδο δημοσιεύονται αποτελέσματα εννεαμήνου κυρίως από μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Βυθίζονται στην απαξίωση δεκάδες εισηγμένες παρά τα καλά τους θεμελιώδη και οι επενδυτές βλέπουν ανά αραιά χρονικά διαστήματα μετοχές να κάνουν μία μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση και μετά να χάνονται και πάλι από την επικαιρότητα.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως με το προηγούμενο καθεστώς δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων για παράδειγμα, οι μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο τέσσερις φορές το χρόνο.
Δηλαδή αν δημοσίευαν καλά αποτελέσματα, αποκτούσαν επενδυτές που έστω για λίγες μέρες παραπάνω έβγαζαν τη μετοχή από την αφάνεια.
Τώρα αυτό συμβαίνει μόνο δύο φορές το χρόνο αφού οι περισσότερες δεν δημοσιεύουν εννεάμηνο ή πρώτο τρίμηνο.
Έτσι στο μεσοδιάστημα στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν οι επενδυτές που δεν ασχολούνται μόνο με τις 10-20 μετοχές των ξένων, είναι να υπάρξει κάποια είδηση.
Να εξαγοραστεί η Mermeren για παράδειγμα, να δώσει υψηλό μέρισμα η Ελτράκ, να γίνει το κούρεμα και το τύπωμα μετοχών στη Frigoglass κ.α.
Αλλά οι ειδήσεις αυτές είναι λίγες και δεν μπορούν να βελτιώσουν το γενικότερο κλίμα αδιαφορίας και απαξίωσης ενός σημαντικού τμήματος του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Αυτήν την περίοδο δημοσιεύονται αποτελέσματα εννεαμήνου κυρίως από μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ανάλογα βλέπουμε κινήσεις επενδυτών που είτε ρευστοποιούν λόγω κακών αποτελεσμάτων είτε τοποθετούνται λόγω καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων.
Στέλεχος της αγοράς θέλοντας να δείξει την απουσία ενδιαφέροντος στα καλά μικρομεσαία, ανέφερε πως τα κέρδη της Fourlis για παράδειγμα που οι αναλυτές τα χαρακτήριζαν ανώτερα των εκτιμήσεων, κάποιες εταιρείες τα έχουν βγάλει από το εξάμηνο, έχουν σημαντικά χαμηλότερη αποτίμηση αλλά δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον.
Τόνιζε χαρακτηριστικά πως η Mermeren στο εννεάμηνο είχε πολύ μεγαλύτερη κερδοφορία από την Fourlis, με την τελευταία να έχει 4 φορές μεγαλύτερη αποτίμηση από την πρώτη.
Η Ελτράκ ήταν στην αφάνεια τόσο καιρό και ανακοίνωσε πως δίνει μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου περίπου στο 50% της τότε τιμής στο ταμπλό.
Επί σειρά ετών οι ισολογισμοί δείχνουν πως πρόκειται για μία υγιέστατη εταιρεία με καλή κερδοφορία και χαμηλή μόχλευση, αλλά έπρεπε να επιστρέψει τόσα χρήματα για να αποκτήσει καλύτερη αποτίμηση και περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τώρα οι λιγοστοί επενδυτές που έχουν απομείνει σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν παρά να περιμένουν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης που όμως θα αργήσει σημαντικά.
Θα περάσουν δηλαδή αρκετοί μήνες μέχρι να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο κάποιες μετοχές λόγω μονοψήφιου p/e, εξαιρετικά χαμηλού p/bv, μηδενικού δανεισμού, υψηλής μερισματικής απόδοσης κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης