Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παγώνουν» τις επαναγορές μετοχών οι αμερικανικοί όμιλοι λόγω υψηλών αποτιμήσεων

«Παγώνουν» τις επαναγορές μετοχών οι αμερικανικοί όμιλοι λόγω υψηλών αποτιμήσεων
Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές αρκετών μετοχών αλλά και η καθυστέρηση της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ διακόπτουν την επαναγορά μετοχών
Οι επενδυτές στη Wall Street μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν, τουλάχιστον για το 2017, το ενδεχόμενο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μέσω των επαναγορών μετοχών από τις αμερικανικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal, ο ρυθμός επαναγοράς μετοχών από τους μεγάλους αμερικανικούς ομίλους είναι φέτος ο χαμηλότερος πέντε ετών.
Βάσει στοιχείων της εταιρείας INTL FCStone οι εισηγμένες στον S&P 500 θα ξοδέψουν φέτος περί των 500 δισ. δολαρίων για να επαναγοράσουν μετοχές τους.
Δηλαδή περίπου 125 δισ. δολάρια ανά τρίμηνο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το 2012, ενώ η μέση αξία της επαναγοράς μετοχών ανά τρίμηνο έφθασε στα 142 δισ. δολάρια μεταξύ 2014 και 2016.



Οι επαναγορές μετοχών ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς η ήπια οικονομική ανάπτυξη περιόριζε τις επενδυτικές ευκαιρίες και γιατί μέσω αυτής της τακτικής οι εταιρείες γίνονταν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
Το 2017, όμως, οι εταιρείες φαίνεται ότι προτιμούν να είναι συγκρατημένες.
Άλλωστε η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύεται και όλοι πιστεύουν ότι το ράλι που έχει οδηγήσει τον Dow Jones σε άνοδο 19% από την αρχή του έτους δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Ταυτόχρονα η ανοδική πορεία των μετοχών έχει καταστήσει πιο ακριβή την επαναγορά τους, με τις εταιρείες να προτιμούν να ξοδέψουν αυτά τα κεφάλαια για βελτίωση των υποδομών τους, του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και της παραγωγής τους.



Την ίδια ώρα η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επαναγορές μετοχών θα ενισχυθούν το 2018 κατά 3% και θα φθάσουν στα 510 δισ. δολάρια.
Ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται να συγκρατεί τις εταιρείες δεν είναι άλλος από την καθυστέρηση στην ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις.



«Πιθανώς οι εταιρείες να στραφούν εκ νέου στις επαναγορές και όχι στη χρήση των μετρητών τους με διαφορετικό τρόπο το 2018», εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Τονίζουν, όμως, ότι αυτό θα καθοριστεί από την πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων και φυσικά από την τελική μορφή της φορολογικής μεταρρύθμισης του Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης