Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος ο εφιάλτης για τους δισεκατομμυριούχους – Κατασκευάζονται επιτέλους νέες κατοικίες στο Μονακό

tags :
Τέλος ο εφιάλτης για τους δισεκατομμυριούχους – Κατασκευάζονται επιτέλους νέες κατοικίες στο Μονακό
Κατασκευάζονται επιτέλους νέες κατοικίες στο Μονακό
Το πριγκιπάτο του Μονακό έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Central Park της Νέας Υόρκης και ελαφρώς μεγαλύτερο από το Regent's Park του Λονδίνου. Εκτός από τη διοργάνωση του Grand Prix της Φόρμουλα 1, το Μονακό φιλοξενεί χιλιάδες εκατομμυριούχοι, όπως ο τενίστας Novak Djokovic και ο οδηγός της F1 Lewis Hamilton, οι οποίοι απολαμβάνουν το γεγονός ότι το πριγκιπάτο δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος ή φόρο στα κεφαλαιουχικά κέρδη όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η αυξημένη δημοτικότητα του Μονακό για τους φορολογικά "εκτοπισμένους" βασίζεται επίσης στο πολύ καλό κλίμα σχεδόν όλο το χρόνο, την ασυναγώνιστη ασφάλεια που παρέχει και την πολύ πλούσια και πολυπολιτισμική του κοινωνία.
Διαθέτει όπερα και φιλαρμονική ορχήστρα ενώ γίνονται συναυλίες όλο το χρόνο.
Έχει καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νίκαιας να απέχει μόλις έξι λεπτά με το ελικόπτερο.
Το πρόβλημα για το Μονακό είναι ότι όλο και περισσότεροι εκατομμυριούχοι θέλουν να ζήσουν εκεί - παρόλο που η αξία των ακινήτων είναι υπέρογκη και είναι η δεύτερη πιο ακριβή στον κόσμο μετά το Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο απλά δεν υπάρχει ο χώρος, καθώς ο μέσος όρος της χρονική περιόδου που ένα ακίνητο στο Μονακό αλλάζει χέρια μία φορά κάθε 37 χρόνια.



Μια προσωρινή λύση στο χωροταξικό πρόβλημα βρέθηκε με την κατασκευή 120 νέων πολυτελή σπιτιών τα οποία θα χτιστούν σε 15 στρέμματα τα οποία θα δημιουργηθούν με τη μέθοδο της πρόσχωσης (η απόθεση γαιωδών υλικών που οδηγεί στον σχηματισμών νέων εκτάσεων γης) στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και το σχέδιο είναι προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. δολαρίων για την ανάκτηση γης από τη θάλασσα γύρω από το Μονακό, ώστε να μπορούν να χτιστούν περισσότερα πολυτελή διαμερίσματα για χιλιάδες επιπλέον εκατομμυριούχους που αναμένεται να μετακομίσουν στο πριγκιπάτο τα επόμενα 10 χρόνια.
Σχεδόν το 35% των κατοίκων του Μονακό είναι εκατομμυριούχοι και περισσότεροι από τους σούπερ πλούσιους στον κόσμο θέλουν να μετακομίσουν πριγκιπάτο.
Περίπου 2.700 νέοι εκατομμυριούχοι αναμένεται να μεταναστεύσουν στο Μονακό μέχρι το 2026.
Ωστόσο η κυρίαρχη πόλη-κράτος δεν έχει χώρο για όσους αναζητούν τα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που προσφέρει ο φορολογικός παράδεισος.
Για να προσελκύσει τους πλούσιους του κόσμου, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ, ο μονάρχης του πριγκιπάτου, ενέκρινε το "υπεράκτιο έργο επέκτασης αστικών περιοχών", το οποίο θα προσθέσει επιπλέον 20 στρέμματα στα 409 ήδη υπάρχοντα.
Αυτό θα επιτρέψει την κατασκευή 120 νέων πολυτελών κατοικιών που η τιμή πώλησης τους θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο .
Η νέα οικολογική γειτονιά που θα δημιουργηθεί η Portier Cove, κοντά στο Casino de Monte-Carlo, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη συνεχή ανάπτυξη του πριγκιπάτου.
Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία το 2016 δεν κατασκευάστηκε κανένα καινούργιο σπίτι στο Μονακό.



Τα προηγούμενα σχέδια που είχαν εκπονηθεί για ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόσχωσης μέρους της Μεσογείου, ματαιώθηκαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των έντονων περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Όμως η εταιρεία κατασκευής Bouygues, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο Edward de Mallet Morgan, κτηματομεσίτης στην εταιρία real estate Knight Frank, δήλωσε ότι η τεράστια ζήτηση κατοικιών και η σοβαρή έλλειψη προσφοράς έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στο Μονακό "στη στρατόσφαιρα".
Με 1 εκατ. δολάρια στο Μονακό αγοράζεις θα αγοράσει μια κατοικία 17 τ.μ..
Μόνο 70 από τα διαμερίσματα του Portier Cove - ορισμένα από τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano - θα πουληθούν (τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν από την Bouygues).
Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων στο Μονακό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εισόδημα άνω των 150.000 στερλινών φορολογείται με συντελεστή 45%.
Οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Μονακό απαλλάσσονται από τους φόρους εάν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους βασίζεται στο πριγκιπάτο.
Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για διαμονή στο Μονακό, οι υποψήφιοι πρέπει να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο Μονακό και να καταθέσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης