Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μαζικές περικοπές κόστους από την κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας

tags :
Μαζικές περικοπές κόστους από την κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας
Η PDVSA ανακοίνωσε περικοπές κόστους 50% στους εργαζόμενους 
Μαζικές περικοπές της τάξεως του 50% ανακοίνωσε στους εργαζομένους της η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, σε μία προσπάθεια να επιβιώσει από την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ίδια αλλά και η χώρα των 30 εκατομμυρίων πολιτών.
Στο γράμμα, στο οποίο δεν διευκρινιζόταν αν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, αναφέρεται ότι οι εταίροι της PDVSA πρέπει να υποβάλουν σχέδια χρηματοδότησης, αλλιώς τα έργα χωρίς χρηματοδότηση θα σταματήσουν.
Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν χρήματα από τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αεροσκαφών από την PDVSA.
Στην τελευταία οικονομική της έκθεση για το έτος 2016, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, τα κέρδη στο Petroleos de Venezuela υποχώρησαν σχεδόν κατά 90% σε ετήσια βάση, ενώ οι συνεισφορές σε βασικά κοινωνικά προγράμματα κατέρρευσαν.
Τα διυλιστήρια της εταιρίας με έδρα το Καράκας, λειτουργούν με σημαντικά μειωμένους ρυθμούς, ενώ η παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί στα 1,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, το χαμηλότερο από το 1989.
Πριν από δύο ημέρες έγινε γνωστό πως η PDVSA ζήτησε από την Petropiar, τον βραχίονα joint venture που έχει δημιουργήσει με την Chevron, να επιστρέψει το 45% του πετρελαίου που στόχευε να εξάγει τον Νοέμβριο.
Η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιείται προκειμένου να πουλά πετρέλαιο που παράγεται στη Βενεζουέλα σε πελάτες το εξωτερικό, με τα έσοδα να κατευθύνονται στα κρατικά ταμεία.
Ο πιθανότερος λόγος γι’ αυτήν την ξαφνική στροφή εκτιμάται ότι είναι η έλλειψη πετρελαίου στην εγχώρια αγορά της Βενεζουέλας, καθώς η παραγωγή της έχει καταβαραθρωθεί λόγω της μη καλής συντήρησης των διυλιστηρίων της χώρας.
Σαφώς το πάγωμα των εξαγωγών καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του Nicolas Maduro, ο οποίος προσπαθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους 60 δισ. δολαρίων.
Πέραν της Petropiar, η PDVSA έχει ανακοινώσει ότι το μερίδιο που «ανήκει» σε αυτήν από την Petrocedeno (κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει με τις Total και Statoil) δεν θα εξάγεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης