Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από πλούσια... χρεοκοπημένη - Η πορεία της Βενεζουέλας προς το χάος

Από πλούσια... χρεοκοπημένη - Η πορεία της Βενεζουέλας προς το χάος
Πώς κατέρρευσε η οικονομία της Βενεζουέλας
Από τα 10 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας μεταξύ 1948-1958 έως την εκδίωξη του προέδρου Carlos Andrés Pérez για διαφθορά το 1993, η πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας ήταν συχνά ταραχώδης και γεμάτη απρόοπτα περιστατικά.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις αυτές σε όλη την ιστορία της χώρας, κανείς δεν έχει ποτέ αρνηθεί την οικονομική δυναμική της Βενεζουέλας.
Μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου στις αρχές του 20ού αιώνα, η Βενεζουέλα οικοδόμησε γρήγορα την οικονομία της γύρω από τον μαύρο χρυσό - και ακόμη και σήμερα, η Βενεζουέλα είναι από τις πιο πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες με αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 300 δισεκατομμυρίων βαρελιών.



Το πετρέλαιο ήταν ο βασικός παράγοντας που άλλαξε την μοίρα της χώρας.
Μέχρι το 1950, όσο ο υπόλοιπος κόσμος αγωνιζόταν να ανακάμψει από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βενεζουέλα είχε το τέταρτο πλουσιότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως.
Η χώρα ήταν δύο φορές πλουσιότερη από τη Χιλή, τέσσερις φορές πλουσιότερη από την Ιαπωνία και 12 φορές πλουσιότερη από την Κίνα!




Η πτώση της οικονομίας της Βενεζουέλας

Από το 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η οικονομία της Βενεζουέλας γνώριζε σταθερή ανάπτυξη.
Μέχρι το 1982, η Βενεζουέλα εξακολουθούσε να είναι η πλουσιότερη οικονομία στη Λατινική Αμερική.
Η χώρα χρησιμοποίησε τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της για να πληρώσει για κοινωνικά προγράμματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και οι επιδοτήσεις τροφίμων.
Οι εργαζόμενοι στη Βενεζουέλα είχαν τις υψηλότερες αποδοχές στη Λατινική Αμερική.
Ωστόσο, όπως φαίνεται στα παρακάτω γραδφήματα, το 1982 ήταν έτος καμπής, από το οποίο και ξεκίνησε η συνεχιζόμενη πτώση της οικονομίας της Βενεζουέλας.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου αποδεκάτισε την οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί και εξαρτάται πλήρως από τον κλάδο ενέργειας.













Το 2017 η Βενεζουέλα έχει μία από τις φτωχότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική - και καθώς η σημερινή κρίση όλο και εξαπλώνεται, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο η ήση πολύ άσχημα κατάσταση.
Μέχρι το 2022, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βενεζουέλας θα είναι μόνο 12.210 δολάρια, πράγμα που θα αποτελούσε τεράστια οικονομική αποτυχία - η οικονομία της Βενεζουέλας θα είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι ήταν πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η εποχή του Chávez.

Πετώντας πολύ κοντά στον ήλιο

Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι δελεαστικά  και σε αυτά βασίζεται η διατήρηση της κοινωνικής τάξης, ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά μειωμένες και οι μεταπτώσεις τους απρόβλεπτες.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο για το 95% των εξαγωγών της, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στον τεράστιο πλούτο και τη φτώχεια.



Το παραπάνω γράφημα δείχνει τα εισοδήματα πετρελαίου της Βενεζουέλας (σε τιμές δολαρίου του 2000) έναντι του ρυθμού πληθωρισμού - και συμβολίζει την ιστορία της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας της Βενεζουέλας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου στη δεκαετία του 1980, τα έσοδα της Βενεζουέλας μειώθηκαν σημαντικά.
Ήταν τότε ότι η Βενεζουέλα ήρθε αντιμέτωπη πρώτη φορά με τον πληθωρισμό, όπου τα ποσοστά κορυφώθηκαν το 1989 (πληθωρισμός 84,5%) και αργότερα το 1996 (πληθωρισμός 99,9%).
Χωρίς να εισέρχονται αρκετά χρήματα, η χώρα έπρεπε να στηριχθεί στα τυπογραφεία της σε μια προσπάθεια διατήρησης του βιοτικού επιπέδου.
Το 1998, ο Hugo Chávez εξελέγη με την υπόσχεση ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να μειώσει τη φτώχεια και να επιταχύνει το βιοτικό επίπεδο με το να προσκολληθεί ακόμα περισσότερο στον ενεργειακό της πλούτο.
Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου βοήθησε αυτό να γίνει πραγματικότητα κατά τη δεκαετία του 2000 και ο Chávez έμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2013 όταν και απεβίωσε.

Προσωρινή επιδιόρθωση

Ο Nicolás Maduro, ο οποίος ανέλαβε μετά το θάνατο του προκάτοχού του, είδε τις τιμές πετρελαίου να καταρρέουν σχεδόν αμέσως και ήταν σαφές ότι η έντονη μάχη της Βενεζουέλας με τον πληθωρισμό είχε μόλις ξεκινήσει.
Το εθνικό νόμισμα, το bolívarτης Βενεζουέλας, σύντομα θα ήταν σχεδόν άχρηστο.



Οι λεπτομέρειες της σημερινής κρίσης και του έντονου υπερπληθωρισμού είναι ευρέως διαδεδομένες.
Η χώρα έχει τεράστια έλλειψη τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών και η βία κλιμακώνεται στο Καράκας.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση προσπάθησε να γαντζωθεί γύρω από την εξουσία και η κακοδιαχείριση της οικονομίας οδήγησε σε ανθρώπους που λιμοκτονούν στους δρόμους.
Οι άνθρωποι καλούν την κατάσταση μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι εξαιρετικά απογοητευτική να πραγματοποιείται σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
Και ενώ η τρέχουσα κατάσταση της Βενεζουέλας είναι μια τραγωδία από μόνη της, η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στο πραγματικό οικονομικό δυναμικό της είναι σχεδόν εξίσου καταστροφική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης