Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Τέλος στα μνημόνια τον Αύγουστο 2018 - Η ΕΕ να μην αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες

Τσίπρας: Τέλος στα μνημόνια τον Αύγουστο 2018 - Η ΕΕ να μην αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Macron - Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός
(upd) Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε το πρόγευμα εργασίας που είχαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.
Αν και αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Macron και Τσίπρας θα προχωρούσαν σε κοινές δηλώσεις ή ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, τελικά η συνάντηση τους ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.
H συνάντηση Τσίπρα - Macron διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και έγινε σε θερμό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη, το μέλλον της Ευρώπης αλλά και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι Macron και Τσίπρας συμφώνησαν να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου για τον Ιανουάριο του 2018.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με θέμα την προώθηση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).
Χθες ο πρωθυπουργός βραβεύθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων και από την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, ενώ συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande, με τον οποίο συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

Τσίπρας στη Le Figaro: Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί όνειρο η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια το 2018

Την θέση ότι για πρώτη φορά πιστεύει πως δεν αποτελεί όνειρο η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και την κρίση τον Αύγουστο του 2018 διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο ότι η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018.
Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια.
Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν.
Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο.
Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%.
Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες.
Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η «περιπέτεια» να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018.
Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Macron.
«Με τον πρόεδρο Macron έχω τακτική και συνεχή επικοινωνία παρόλο που οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν πάντα.
Έχουμε το ίδιο όραμα, τις ίδιες πεποιθήσεις.
Αυτή η στενή σχέση διαιωνίζει την παράδοση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μας» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί.
Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών , όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία.
Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό.
Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και την πρόταση της Γαλλίας που συνδέει τις πληρωμές με την πορεία της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει μια πολύτιμη συμφωνία από το Eurogroup του Ιουνίου του 2015.
«Μετά τη συμφωνία αυτή πρέπει να δείξουμε το ίδιο πολιτικό σθένος ώστε τα μέτρα αυτά να γίνουν πιο σαφή και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας.
ΕΕ και ΔΝΤ δεν συμφωνούν πάντα αλλά πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση ώστε να μην επηρεαστεί η θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Θέλουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, θέλουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές και τους επενδυτές» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για τις επαφές που είχε με επενδυτές στη Γαλλία υποστήριξε ότι συνάντησε πολλούς επενδυτές.
«Είναι επενδυτές με ισχυρό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Έχουμε κάνει ήδη πολύ δουλειά και πρέπει σύντομα να δρέψουμε τους καρπούς αυτών των συναντήσεων και τη δημιουργία θέσεων στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
Σε ερώτηση για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση που έχει επιδείξει η Ελλάδα.
«Τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης.
Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο.
Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση.
Είμαι υπερήφανος γι' αυτό.
Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη.
Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως πως το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να λύσει μόνη της η Ελλάδα.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 08:12)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης