Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανεπαρκής και εχθρική πρόταση εξαγοράς του Υγεία από τον Αποστολόπουλο - Την απορρίπτει η MIG

Ανεπαρκής και εχθρική πρόταση εξαγοράς του Υγεία από τον Αποστολόπουλο - Την απορρίπτει η MIG
Απορρίπτεται ως ανεπαρκής η επιθετική πρόταση Αποστολόπουλου στο Υγεία
(upd3) Με μια κίνηση που χαρακτηρίζεται επιθετική, εχθρική και μη συμβατή με τους σχεδιασμούς της Marfin Investment Group ο Γ. Αποστολόπουλος, εκ των βασικών μετόχων του Ιατρικού Αθηνών, κατέθεσε δημόσια πρόταση με στόχο το 30% του ομίλου Υγεία.
Η πρόταση αυτή θα απορριφθεί καθώς θα κριθεί ανεπαρκής από την MIG που είναι ο βασικός μέτοχος του Υγεία με 70%.
Μάλιστα, η MIG ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε πώληση μετοχών από το 70,38% που κατέχει στο Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr  η αγορά είτε αναμένει βελτίωση της οικονομικής πρότασης του Αποστολόπουλου - κίνηση που δεν αναμένεται -  είτε άλλες προτάσεις από άλλους ενδιαφερόμενους.

Πάντως η πρόταση Αποστολόπουλου αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα εχθρικά, προφανώς έχει σκοπιμότητες, λειτουργεί εκβιαστικά υπό την έννοια ότι στοχεύει όχι στο 30% αλλά σε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό 10% ή 15%...προσβλέποντας στην επόμενη ημέρα.
Στον όμιλο Υγεία το 70% ανήκει στην MIG και το 30% είναι free float, δηλαδή το κατέχουν μέτοχοι ιδιώτες, funds και μικρομετόχους.
Ποιος όμως είναι ο στόχος αυτής της επιθετικής κίνησης του Γ. Αποστολόπουλου στο Υγεία;
Ο στόχος είναι ο εξής:
Κάποια στιγμή η MIG και η Τρ. Πειραιώς θα αποφασίσουν να πουλήσουν το Υγεία.
Έχοντας ήδη αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-15% ο Αποστολόπουλος και συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα αποκτήσει πλεονέκτημα στη διεκδίκηση της εταιρείας έναντι άλλων ανταγωνιστών, όπως πχ το fund CVC.
Ωστόσο αυτός ο σχεδιασμός θα είχε λογική εάν είχε την συγκατάβαση της MIG.
Με τον τρόπο που έγινε είναι 100% βέβαιο ότι θα απορριφθεί συνολικά ακόμη και από τους ιδιώτες μετόχους του Υγεία.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή του Αποστολόπουλου δεν ήταν εναρμονισμένη με τους σχεδιασμούς της MIG, για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται επιθετική.
Αυτή επιχειρηματική – χρηματιστηριακή κίνηση του Αποστολόπουλου από ορισμένους κύκλους δεν αντιμετωπίζεται θετικά.
Ο Αποστολόπουλος έχει και στο παρελθόν ακολουθήσει την τακτική των επιθετικών προτάσεων εξαγοράς που ωστόσο δεν έχουν ευδοκιμήσει.

MIG: Δεν πρόκειται να πουληθεί ουδεμία μετοχή από το 70,38% που κατέχουμε στο Υγεία

Καμία μετοχή του ομίλου Υγεία δεν πρόκειται να πουλήσει η Marfin Investment Group, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, με αφορμή τη Δημόσια Πρόταση της «Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.» για την απόκτηση ποσοστού έως 30% των μετοχών της «Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε.».
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η MIG που κατέχει σήμερα το 70,38% των μετοχών και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο του ΥΓΕΙΑ δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής.
Η Διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ΥΓΕΙΑ και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Γιατί είναι απαράδεκτη η δημόσια πρόταση του Αποστολόπουλου στα 0,45 ευρώ για το Υγεία

Η τιμή ανά μετοχή, ήτοι στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, που δόθηκε από τον προτείνοντα αποτιμά τον όμιλο ΥΓΕΙΑ στα 137 εκατ. ευρώ.
Όση είναι και η καθαρή θέση του και κατ' έπέκταση η λογιστική αξία της μετοχής.
Δηλαδή δεν δίνεται, έστω για τα μάτια του κόσμου, κανένας "αέρας", καμμία υπεραξία για τα brand names του ομίλου, τις εν δυνάμει προοπτικές του κ.λπ κ.λπ.
Δικαιολογημένα επομένως ήρθε και η κατωτέρω ανακοίνωση...
"Καμία μετοχή του ομίλου Υγεία δεν πρόκειται να πουλήσει η Marfin Investment Group, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, με αφορμή τη Δημόσια Πρόταση της «Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.» για την απόκτηση ποσοστού έως 30% των μετοχών της «Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε.».
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η MIG που κατέχει σήμερα το 70,38% των μετοχών και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο του ΥΓΕΙΑ δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής.
Η Διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ΥΓΕΙΑ και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα".
Απλά σας αναφέρουμε ότι πρόσφατα έγινε η εξαγορά του Ιασώ General έναντι τιμήματος 49 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CVC, το επενδυτικό κεφάλαιο θα αποκτήσει έναντι 49 εκατ. ευρώ το 100% του Ιασώ General, τον βραχίονα της γενικής νοσηλευτικής του ομίλου.
Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2017 το General θα εμφανίσει λειτουργικά αποτελέσματα 4,5 εκατ. ευρώ. Άρα ο πολλαπλασιαστής εξαγοράς (EV/EBITDA) διαμορφώνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο 11, μια άκρως ικανοποιητική αποτίμηση για τους μετόχους της μητρικής. Α
ν με τα δεδομένα της εξαγοράς γινόταν αύριο μια αντίστοιχη κίνηση εξαγοράς στο Ιασώ, τότε το τίμημα θα έφθανε έως και το 1,60 ευρώ ανά μετοχή (αποτίμηση 140 εκατ. ευρώ) δεδομένης της ισόποσης μείωσης του δανεισμού του ομίλου αλλά και της εκτιμώμενης προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στα 26 εκατ. ευρώ για το 2017.
Αντιλαμβάνεσθε επομένως, που πρέπει να φτάσει μία δημόσια πρόταση προκειμένου περί ολόκληρου ομίλου σαν του ΥΓΕΙΑ ΑΕ για να γίνει αποδεκτή...
Χθες μόλις ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του στο 9μηνο ενισχύθηκαν κατά 7,4% στα 23,3 εκατ. ευρώ.

Στο +30,06% η μετοχή του Υγεία λόγω δημόσιας πρότασης - Άνοδος και για ΙΑΣΩ

«Καρφωμένη» στο limit up και με μία μεγάλη εντολή αγοράς ξεκίνησε η συνεδρίαση για το Υγεία, μετά και την κατάθεση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης από της εταιρεία Γεώργιος Αποστολόπουλος Συμμετοχών που ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο της Ιατρικό Αθηνών.
Ο κλάδος έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα ενώ από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου φάνηκε πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.
Η μετοχή βρίσκεται στα 0,45 ευρώ στην τιμή της δημόσιας πρότασης και η αποτίμηση πλέον ανέρχεται στα 137,5 εκατ. ευρώ λίγο υψηλότερα από την καθαρή θέση που είχε ο όμιλος στο εξάμηνο.
Ο όγκος ανέρχεται στα 2,4 εκατ. τεμάχια, λίγο κάτω από το 1% του συνόλου των μετοχών, ενώ υπάρχει εντολή αγοράς σχεδόν 12 εκατ. τεμαχίων.
Η προαιρετική δημόσια πρόταση επαναφέρει στο προσκήνιο τον κλάδο και δημιουργεί μία αποτίμηση, και γι΄ αυτό ενισχύεται και το ΙΑΣΩ 17% και βρίσκεται στα 0,9350 ευρώ με αποτίμηση 81,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα και η μετοχή της MIG ενισχύεται 7,78%.
Ο όμιλος ελέγχει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου και θα πρέπει κάποια στιγμή να «δει» τις συμμετοχές του και να αποφασίσει για το μέλλον τους.
Σημειώνεται πως το Υγεία δημοσίευσε αποτελέσματα εννεαμήνου όπου ο τζίρος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος και διαμορφώθηκε στα 168,4 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν 7,4% και ανήλθαν στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% της εισηγμένης εταιρίας Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε. (ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά  των μετοχών της), υπέβαλλε η «Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.».
Οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και clawback,  κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds.
Επιπλέον, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξελίξεων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες απέκτησαν συμμετοχές στον κλάδο της υγείας.
Συνακόλουθα ανέκυψε η υποχρέωσή τους απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταστήσουν, στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένες μονάδες και μάλιστα από τις σημαντικές του κλάδου, αντικείμενα πώλησης.
Η «Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, να υλοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό της.
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες επιλεγμένες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρίες.
Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρίας  για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας.
Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αυτού αφορά στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου κατατέθηκε προκειμένου να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή στην Εταιρεία.
Ο Προτείνων («Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.») προσφέρει ένα ιδιαίτερα υψηλό premium για την απόκτηση της στρατηγικής αυτής συμμετοχής, καθόσον το Προσφερόμενο Τίμημα των 0,45 Ευρώ ανά Μετοχή αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137.579.596 Ευρώ με το 30% να αποτιμάται σε 41.273.879 Ευρώ.
Το premium, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Μετοχής (22.11.2017), αντιστοιχεί σε 39,3%, ενώ σε σχέση με την  Μεσοσταθμισμένη Χρηματιστηριακή Τιμή Μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου 29,4% και σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 σε 202%.
Ο Προτείνων φρονεί ότι δίνει στους Μετόχους τη δυνατότητα να αποκομίσουν, με βεβαιότητα και άμεσα, μεγάλες χρηματικές υπεράξιες, απεμπλέκοντας τους από το συστημικό ρίσκο του κλάδου και της χώρας και προεξοφλώντας έτσι σήμερα ένα καλό μελλοντικό σενάριο.

Πρώτη ενημέρωση: 09:11, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης